Malaysia- Thailand sepakat tubuh jawatankuasa peringkat tertinggi kerjasama beberapa bidang

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Malaysia dan Thailand bersetuju untuk menubuhkan jawatankuasa khas peringkat tertinggi bagi mempertingkatkan kerjasama dalam beberapa bidang tertentu, antara lain ialah pertanian, pelancongan, keselamatan, perdagangan dan perniagaan, serta industri halal.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perkara itu telah dicapai hasil mesyuarat dua hala beliau bersama rakan sejawatnya dari Thailand, Srettha Thavisin di Kompleks Perdana Putra, di Putrajaya pada Rabu.

Anwar berkata, beliau dan Thavisin turut bersepakat untuk memberikan tempoh satu bulan kepada jawatankuasa khas tersebut, dan kedua-dua mereka akan meneliti laporan yang diberikan sebelum memutuskan untuk langkah yang seterusnya.

“Perdana Menteri Thavisin sangat memandang ke hadapan, dan saya berharap kita dapat meningkatkan lagi pelaburan dan perdagangan, dan kita saling menambah nilai antara satu sama lain sebagai jiran terdekat, dan kedua-duanya akan mendapat manfaat yang besar dari pengalaman masing-masing.

“Harapnya dalam tempoh sebulan akan datang, kami akan bertemu lagi selepas mendapat laporan jawatankuasa ini, kerana kami mempunyai banyak mesyuarat dua hala, seperti di Riyadh minggu depan, GCC ASEAN (ASEAN – Majlis Kerjasama Teluk), dan pada pertengahan Disember di ASEAN-Japan Commemorative Summit.

“Saya pasti berdasarkan rekod kerja, serta betapa seriusnya kami dalam meningkatkan hubungan yang pragmatik dan praktikal, kami berdua akan membandingkan nota dan memastikan agenda ini dilaksanakan dengan efektif,” katanya kepada media Malaysia dan Thailand, sempena sidang media bersama kedua-dua Perdana Menteri di Putrajaya, pada Rabu.

Selain itu, Anwar turut membangkitkan hasrat Geely-Proton untuk menimba pengalaman dari industri automobil Thailand yang maju di rantau ini, dan beliau gembira mendengar keterbukaan Thavisin untuk menyokong hasrat tersebut.

Dalam pada itu Thavisin berkata, beliau menitikberatkan isu keselamatan di sempadan Malaysia-Thailand, dan telah berbincang untuk menjadikan kawasan tersebut sebagai zon dagangan, bagi meningkatkan ekonomi penduduk kedua-dua negara di situ.

Katanya lagi, beliau turut mengambil maklum hasrat Malaysia untuk meningkatkan kerjasama dalam industri keterjaminan makanan, termasuk sektor halal yang semakin mendapat tempat di pasaran global.

Selain itu Thavisin berkata, rakyat Malaysia merupakan pelancong terbanyak yang melawati negara itu, dan beliau berharap dengan tertubuhnya jawatankuasa khas tersebut, bilangan pelancong ke Thailand dan Malaysia akan meningkat dengan lebih mendadak, lapor Astro Awani.

Terdahulu, Thavisin, yang baru mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Thailand pada 5 September lepas, tiba di sini pada Rabu bagi memulakan lawatan kerja dua harinya.

Sebelum bertemu dengan Anwar, Thavisin telah diperkenan menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara.

Pada 2022, Thailand merupakan rakan dagangan ketujuh terbesar Malaysia di dunia, dan ketiga terbesar dalam kalangan negara anggota ASEAN, dengan jumlah perdagangan berjumlah RM122.03 bilion (AS$27.75 bilion), meningkat 17.9 peratus berbanding RM97.55 bilion (AS$23.54 bilion) pada 2021.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat