Permintaan China karut, kata Filipina

- Advertisement -

(Bloomberg) – Filipina mengatakan mereka akan terus mempertahankan dan membekalkan pos-pos mereka di Laut China Selatan tanpa meminta izin daripada negara lain, menolak tuntutan Beijing untuk berbuat demikian sebagai sesuatu yang “tidak masuk akal, karut dan tidak boleh diterima.”

“Operasi kami dijalankan dalam perairan wilayah dan ZEE kami sendiri,” kata Penasihat Keselamatan Negara Eduardo Ano dalam satu kenyataan lewat Sabtu, merujuk kepada zon ekonomi eksklusif negara itu. “Kami tidak akan terhalang oleh campur tangan atau intimidasi asing.”

Ano menjawab kenyataan jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning pada hari Jumaat bahawa Filipina harus memberitahu Beijing terlebih dahulu jika mereka mahu menghantar bekalan atau mengevakuasi kakitangan dari kapal perangnya yang terkandas di Second Thomas Shoal.

China mendakwa sebahagian besar Laut China Selatan, termasuk kawasan yang dianggap Filipina sebagai sebahagian daripada zon ekonomi eksklusifnya. Beijing telah melarang penghantaran bahan binaan ke kapal era Perang Dunia II yang berkarat, BRP Sierra Madre, yang dijadikan pos tentera oleh Manila di shoal yang dipertikaikan sejak 1999.

Ano menyebut tindakan “agresif” Pengawal Pantai China terhadap kapal Filipina yang mengevakuasi seorang askar sakit pada 19 Mei dari kapal tersebut sebagai “kejam dan tidak berperikemanusiaan.”

Tentera China dikatakan telah merampas makanan dan bekalan perubatan yang diperuntukkan kepada tentera Filipina di BRP Sierra Madre.

Filipina menyifatkan tindakan seperti itu bukan sahaja melanggar undang-undang maritim antarabangsa tetapi juga hak asasi manusia.

“Ini perbuatan terkutuk dan memerlukan penyiasatan menyeluruh dan akauntabiliti,” kata ketua keselamatan negara itu.

Pertikaian terbaharu antara Manila dan Beijing berlaku tidak lama selepas Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. menegaskan tidak akan berundur kawasan maritimnya di Laut China Selatan yang dituntut China.

Ano berkata Filipina tetap terbuka untuk dialog dan rundingan aman untuk menyelesaikan pertikaian di laluan air, tetapi menambah bahawa ia “harus berdasarkan kepada saling menghormati dan pematuhan kepada undang-undang antarabangsa.”

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat