Tampalan kulit Faisal diimport dari Belgium anggaran RM30,000

- Advertisement -

KUALA LUMPUR- Skin allograft atau tampalan kulit yang diimport dari Belgium bagi merawat lecur tahap empat dialami Faisal Halim dianggar bernilai lebih RM30,000.

Menurut ketua perubatan sukan Selangor FC, Dr Muhammad Hazwan Khair, pihaknya terpaksa mengimport ubat itu yang dipanggil ‘skin allograft’ yang digunakan sebagai prosedur untuk membantu dan mempercepat pemulihan kulit.

“Berdasarkan kepada pakar bedah, prosedur lanjutan itu akan berlangsung dalam minggu ini. Dari segi otot, ia memerlukan rehabilitasi dan kita boleh jangka pada masa depan nanti,” lapor Harian Metro di hospital swasta di Shah Alam pada Rabu.

Berdasarkan semakan di Internet, ‘skin allograft’ dianggap sebagai standard tertinggi untuk merawat luka kebakaran kepada pesakit yang tidak memiliki kulit yang cukup untuk menutup luka terbakar di badan.

‘Skin allograft’ diperoleh daripada penderma sama ada yang masih sihat ataupun sudah meninggal dunia sebagai pelindung sementara untuk luka kebakaran.

Ia adalah satu prosedur pembedahan untuk memindahkan kulit yang sihat daripada satu bahagian tubuh ke tubuh yang lain untuk menutup kulit yang hilang ataupun rosak.

Dalam perkembangan sama, Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Selangor FC, Datuk Seri Shahril Mokhtar sahkan pihak Istana dan pasukan akan menanggung kos rawatan dan perubatan pemain kebangsaan itu sehingga pulih meskipun pemain itu sudah memiliki insurans perubatan.

“Kos perubatan Faisal sudah ditanggung menerusi insurans tetapi kita mahukan yang terbaik untuk dia. Apa yang dimaklumkan, rawatan yang terbaik biasanya membabitkan kos yang tinggi.

“Tetapi Tuanku (Tengku Amir Shah) beri jaminan bahawa tak usah khuatir dan jangan risau, pihak istana dan Tengku Amir Shah sendiri akan tanggung kos perubatan sekiranya perlu,” kata Shahril yang yang Ahli Lembaga Pengarah Selangor FC.

Ahad lalu, Faisal diserang oleh dua individu tidak dikenali yang kemudiannya menyimbah asid jenis asid sulfurik pekat dan pemain kelahiran Pulau Pinang itu disahkan mengalami lecur tahap empat.

Faisal disahkan doktor mengalami kecederaan di bahagian muka, leher, lengan dan badan kesan daripada curahan asid itu.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat