Wang KWSP Untuk Masa Depan, Anwar Tak Akan Tunduk Desakan

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Wang pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mesti dijaga untuk kegunaan masa depan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi pendiriannya untuk tidak membenarkan satu lagi pengeluaran KWSP bagi pencarumnya.

Kata Anwar , meskipun perkara tersebut akan dijadikan sebagai polemik politik pada Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang, namun wang pencarum mesti dijaga untuk kegunaan masa depan.

“Bagaimanapun, ia dibenarkan dikeluarkan sebelum ini berikutan wabak (Covid-19) itu,” katanya semasa Majlis Perasmian Ibu Pejabat Baharu KWSP Kwasa Damansara pada Isnin di Sungai Buloh.

Beliau turut menegaskan tidak akan tunduk kepada sebarang gesaan daripada mana-mana pihak agar pengeluaran lain dibenarkan.

“Kita mempunyai kecemasan (Covid-19) sebelum ini tetapi keadaan berubah. Rakyat kini dibenarkan pergi bekerja.

“(Dan) walaupun terdapat banyak tekanan politik untuk meluluskan pengeluaran, saya tetap dengan keputusan saya kerana KWSP adalah badan yang sah untuk melindungi wang pencarum sekarang dan untuk masa hadapan,” katanya.

Anwar pada 19 Mac berkata, pengeluaran caruman KWSP akan memberi kesan kepada dana pelaburan negara.

Susulan itu, beliau menegaskan kerajaan perlu mencari jalan lain bagi meringankan beban rakyat dalam usaha memastikan dana pelaburan negara itu tidak terjejas.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat