Pensyarah Nasihat Dr Mahathir Jangan Obses Dengan Kuasa Untuk Jadi PM Semula

KUALA LUMPUR – Pemerhati politik menasihatkan Tun Dr Mahathir Mohamad agar tidak terlalu obses terhadap kuasa semata-mata sehingga sanggup membelakangkan keutamaan yang perlu diberi tumpuan pada waktu ini, iaitu menangai wabak Covid-19.

Pensyarah Kanan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Prof Madya Dr. Jeniri Amir menegaskan, rakyat sudah muak dengan permainan politik demi kuasa semata-mata, seterusnya membelakangi keperluan yang sepatutnya diberi perhatian.

Katanya, ia akhirnya mencetuskan risiko ketidakstabilan politik dan menjejaskan pelbagai aspek dalam pentadbiran.

Tambah beliau, usaha untuk membawa usul tidak percaya kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada sidang Dewan Rakyat akan datang sama sekali tidak membantu, sebaliknya hanya merumitkan keadaan untuk memerangi wabak yang penular dalam negara.

“Permainan politik harus diletakkan dibelakangkan, ketepikan, lebih-lebih lagi mereka (Pakatan Harapan) sudah puas berkuasa. Seperti Tun Mahathir tidak perlu terlalu obses dan gila kuasa, ketika rakyat mahu melhat kerajaan memberi tumpuan tangani Covid-19 dengan berkesan jadi sekarang sekarang tidak membantu (membuat usul tidak percaya).

“Kita tidak ada waktu berlakunya krisis dan ketidakstabilan politik sekali lagi ekoran usul yang dikemukakan,” katanya kepada MalaysiaGazette.

Sehubungan itu, beliau berkata, tumpuan dan usaha kerajaan pada waktu ini untuk memastikan Covid-19 dapat dibendung dan menyelamatkan rakyat tidak wajar diganggu dengan isu politik yang sepatutnya boleh diketepikan untuk sementara waktu.

“Ahli politik kita ini perlu letak keutamaan yang betul, ini bukan masa yang sesuai untuk bermain politik, kita sedang berdepan dengan perang yang menentukan kita menang atau tidak.

“Bukan sekarang, ini bukan masa yang tepat, tidak sesuai, kita tidak boleh kalah. Jadi jangan diganggu tumpuan kerajaan dalam usaha tangani Covid-19 dengan permainan politik ini,” tambah beliau.

Jeneri berkata demikian sebagai mengulas mengenai surat Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Shafie Apdal yang juga Ahli Parlimen Semporna kepada Speaker Dewan Rakyat untuk membawa usul membuktikan bahawa Dr. Mahathir mempunyai keyakinan majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat, sekaligus melayakkan beliau menjadi Perdana Menteri.

Bagaimanapun menurut Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Mohamad Ariff Md. Yusof usul tersebut ditolak kerana bercanggah dengan Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan kerana mempertikaikan kuasa Yang di-Pertuan Agong (YDPA) dalam urusan pelantikan jawatan Perdana Menteri.

Susulan pandemik Covid-19, Dewan Rakyat akan bersidang sehari pada 18 Mei ini bagi membincangkan Rang Undang-Undang dan Usul Urusan Kerajaan sahaja.

Berikutan itu, tiada sesi pertanyaan jawab lisan di bawah Peraturan Mesyuarat 22(2) dan 22(5).

Menyifatkan bekas Perdana Menteri itu sebagai gila kuasa dan ‘meroyan’ kerana gagal memegang jawatan lebih lama, Jeneri berkata, rakyat berhak mempertikaikan motif yang dibawa Dr. Mahathir kerana ia dilihat konsisten ingin mengetuai pentadbiran negara ini.

Sekiranya Dr. Mahathir tidak mahu berganjak dengan pendiriannya dan masih berkeras untuk kembali menjadi Perdana Menteri, beliau disarankan untuk bersabar sehingga wabak Covid-19 tamat.

Selain itu, bekas Perdana Menteri itu juga dinasihatkan menggunakan pilihan raya akan datang untuk kembali berkuasa.

“Rakyat berhak tanya apa agenda Tun M? Tidak cukupkah dua kali jadi Perdana Menteri, sabar dahulu. Biar masalah yang kita hadapi sekarang berlalu dulu tangani dulu masalah sekarang.

“Tunggu pilihan raya lagi bagus untuk muktamadkan secara tuntas, untuk selesaikan soal kuasa secara tuntas,” menurut Jeneri yang berpendirian sidang Dewan Rakyat yang berlangsung selama sehari itu tidak patut dicemari dengan usul undi tidak percaya kepada Perdana Menteri.

Pada masa sama Jeneri menasihatkan semua ahli politik untuk bijak menentukan keutamaan negara.

Untuk rekod, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dilantik menjadi Perdana Menteri pada 1 Mac yang lalu selepas Pakatan Harapan (PH) bergolak, sekali gus menjadi titik tolak bermulanya pentadbiran Perikatan Nasional (PN).

Pergolakan dalaman PH yang akhirnya meruntuhkan kerajaan bermula dengan perletakan jawatan Dr. Mahathir pada 24 Febuari lalu.

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Saya Tak Tahu Suami dan Anak Zeti Terima Wang 1MDB – Mahathir

PETALING JAYA - Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak mengetahui berhubung dakwaan bahawa suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara,...

Ezlynn ada dipanggil SPRM

Kuala Lumpur: Penyanyi Ezlynn, 39, mengesahkan dia ada dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan sudah tampil memberi keterangan di ibu pejabat SPRM di...

Berita Berkaitan

PAS Sedia Jadi Orang Tengah Selesaikan Pertelingkahan UMNO, Bersatu

PASIR PUTEH - PAS bersedia untuk menjadi orang tengah bagi menyelesaikan pertelingkahan antara UMNO dan Bersatu demi kelangsungan pemerintahan negara menjelang Pilihan Raya Umum...

Kapal Selam Indonesia Hilang Di Perairan Utara Bali

JAKARTA – Kapal selam milik Angkatan Laut Indonesia (TNI) yang membawa 53 anak kapal disahkan hilang di perairan sekitar 60 batu di utara Bali,...

Majikan Pukul Pengawal Peribadi Berpuasa Akan Didakwa Di Mahkamah Esok

PETALING JAYA - Seorang ahli perniagaan yang didakwa memukul dua pengawal peribadinya kerana berpuasa dijangka menghadapi tujuh pertuduhan di Mahkamah Majistret Klang dan Kuala...