‘Man On The Run’ disifatkan hina mahkamah – Najib

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Tayangan dokumentari di perkhidmatan penstriman Netflix, Man On The Run yang menyentuh mengenai skandal penyelewengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mencuri tumpuan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Membangkitkan isu subjudis, peguam bela, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah menyatakan dokumentari hampir dua jam itu dan mula ditayangkan di Netflix bermula 5 Januari lalu turut bersifat menghina mahkamah kerana perbicaraan masih berjalan.

“Program (dokumentari Man On The Run) sangat subjudis dan menghina mahkamah. Lebih serius lagi, bekas Peguam Negara, (Tan Sri) Tommy Thomas juga memberikan mengambil bahagian, membuat kesimpulan di luar mahkamah.

“(Pengarang Sarawak Report) Clare Rewcastle juga mengeluarkan pelbagai kenyataan sebut mengenai AS$681 yang didakwa dicuri tetapi tidak sebut AS$621 juta telah dipulangkan dan berbagi kenyataan terhadap Najib termasuk Najib akan ambil apa juga tindakan bagi sesiapa yang menentangnya,” kata Muhammad Shafee lapor Utusan pada Khamis.

Sehubungan itu, Shafee memohon agar pihak pendakwaan mengambil langkah sewajarnya berhubung dokumentari terbabit.

Tambahnya, beliau juga telah mendapat arahan daripada Najib Razak (bekas Perdana Menteri) untuk memfailkan permohonan menghina mahkamah terhadap Tommy dan Clare.

Man On The Run telah ditayangkan di pawagam di Singapura pada 5 Oktober 2023 dan telah ditayang di pawagam tempatan pada 19 Oktober tahun lalu.

Dokumentari arahan Cassius Michael Kim itu turut memaparkan temu bual dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, penerbit dan Ketua Pegawai Eksekutif The Edge, Ho Kay Tat dan bekas pegawai PetroSaudi International Ltd, Xavier Andre Justo.

Selepas 1 jam lima minit, dokumentari Man On The Run turut memaparkan temu bual dengan Najib mengenai skandal tersebut.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib memberitahu, beliau hanya mengetahui mengenai dokumentari tersebut apabila dimaklumkan mengenainya pagi ini.

Ujarnya, beliau perlu menonton dokumentari berkenaan terlebih dahulu sebelum melaporkan kepada Peguam Negara dan mendapatkan arahan lanjut.

Ahmad Akram turut menyarankan kepada barisan pembelaan untuk menulis surat kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) berhubung dokumentari tersebut.

Muhammad Shafee berkata, beliau akan menulis surat kepada kedua-dua agensi itu secepat mungkin.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat