Rosmah Gagal Ketepi Kes Bicara Projek Solar Hibrid

KUALA LUMPUR- Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini menolak permohonan Datin Seri Rosmah Mansor untuk membatalkan perbicaraan berhubung kes rasuah melibatkan dana projek solar hibrid RM1.25 bilion.

Panel tiga hakim membuat keputusan menolak permohonan isteri bekas Perdana Menteri itu.

Hakim Datuk Hanipah Farikullah ketika menyampaikan keputusan berkata, Mahkamah juga menolak permohonan perayu untuk menggugurkan Datuk Seri Gopal Seri Ram sebagai Ketua Pendakwaan kes terbabit, sekali gus mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi pada 24 September lepas.

Hanipah berkata keputusan itu dicapai kerana Mahkamah Tinggi Jenayah tidak mempunyai bidang kuasa untuk memberi pelepasan (reliefs) seperti yang dipohon pasukan pembelaan.

“Pelepasan (yang dipohon pembelaan) adalah ‘declatory order’, iaitu peruntukan spesifik di bawah Akta Pelepasan Khusus 1950. Sehubungan itu, kedua-dua permohonan perayu ditolak,” katanya lagi.

Dua lagi hakim dalam panel itu ialah Datuk M Gunalan dan Datuk Hashim Hamzah.

Rosmah kini sedang menghadapi perbicaraan di Mahkamah Tinggi berhubung dakwaan meminta suapan RM187.5 juta dari Jepak Holdings Sdn Bhd.

Mengikut kertas pendakwaan, suapan itu adalah sebagai dorongan bagi membantu syarikat itu mendapatkan projek solar hibrid di Sarawak menerusi rundingan terus dengan Kementerian Pendidikan Malaysia.

Selain itu, Rosmah turut didakwa atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings, Abang Saidi Abang Samsuddin antara 2016 dan 2017.

Perbuatan itu dilakukan bagi membantu Jepak Holdings mendapat Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic Hibrid, serta Penyelenggaraan dan Operasi Genset / Diesel bagi 369 buah sekolah di pendalaman Sarawak secara rundingan terus.

Di peringkat Mahkamah Tinggi, Rosmah sedang diperiksa balas oleh Gopal, dan perbicaraan akan bersambung di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan, 8 Disember ini.