Perkembangan PKPB: SOP Pelancongan, Arahan WFH Diteliti Semula – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR- Prosedur operasi standard (SOP) sektor pelancongan dan arahan Bekerja Dari Rumah (WFH) akan diteliti semula susulan pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di beberapa negeri yang ditamatkan Isnin ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob berkata perkara itu akan diteliti kerana kerajaan juga telah bersetuju membenarkan pergerakan rentas negeri tanpa perlu mendapatkan kelulusan polis mulai tarikh sama.

Beliau berkata bagi sektor pelancongan yang melibatkan kombinasi antara aktiviti ekonomi dan sosial, perbincangan lanjut diperlukan untuk mengenal pasti aktiviti yang dibenarkan.

“Walaupun rentas negeri dibenarkan namun terdapat beberapa kawasan masih dalam PKPB, termasuk kawasan pelancongan, dan aktiviti sosial tidak dibenarkan bagi kawasan PKPB.

“Sebagai contoh, Zoo Negara mungkin boleh dibuka kerana ia kawasan terbuka tapi sebab masih dalam kawasan PKPB, aktiviti sosial tak dibenarkan. MKN (Majlis Keselamatan Negara) akan bincang dengan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya untuk senarai positif (dibenarkan) dan negatif (dilarang),” katanya pada sidang media di Wisma Pertahanan di sini.

Berhubung isu WFH, Ismail berkata MKN akan berbincang dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Utama serta ketua pengarah perkhidmatan awam untuk meneliti keperluan meneruskan arahan itu.

Mengenai pemakaian pelindung muka di tempat awam, beliau berkata kebenaran pemakaian alatan itu sebelum ini hanya kepada pelajar di sekolah untuk mengurangkan beban ibu bapa.

Bagaimanapun, perkara itu akan dibicangkan dengan Kementerian Kesihatan (KKM) sama ada orang ramai boleh memakai pelindung muka tanpa pelitup muka di tempat awam.

“(Isu) Pemakai pelindung muka akan dibangkit dan dimuktamadkan selepas mendapatkan nasihat KKM.

“Kita khuatir jika orang hanya pakai pelindung muka tanpa pakai pelitup muka, (mereka) mungkin dikenakan tindakan kerana pakai pelitup muka adalah wajib,” katanya.

– BERNAMA

Topik Hangat

Muhyiddin Bakal Gugurkan Semua Menteri UMNO?

CYBERJAYA - Biro Politik Majlis Tertinggi (MT) Bersatu dijangka akan membuat keputusan meminta Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menggugurkan semua menteri kabinet dari...

UMNO Perlis terus kerjasama BERSATU/PN pada PRU-15, sanggah MKT

KUALA LUMPUR – Biarpun Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO nekad berpisah dengan BERSATU namun, UMNO Perlis tegar mempertahankan kerjasama bersama Perikatan Nasional (PN) pada...

UMNO lega tidak diharamkan

KUALA LUMPUR- Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan menyatakan parti itu amat berpuas hati dengan keputusan semakan perundangan Mahkamah Persekutuan hari ini. “Syukur kepada...

Berita Berkaitan

Hadi Awang Yakin Rakyat Boleh Nilai Kerajaan Mana Lebih Baik

KUALA LUMPUR: Setelah setahun pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN), Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yakin rakyat boleh menilai kerajaan yang mana mempunyai prestasi...

Muhyiddin Diberi Peluang Masuk Kaabah, Tunai Umrah

CYBERJAYA — Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menunaikan Umrah di Makkah, Sabtu, (Ahad di Malaysia), diberi peluang dan penghormatan oleh pemerintah Arab...

PKPD Kampung Tanah Merah Dilanjutkan Hingga 22 Mac

KUALA LUMPUR - Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Kampung Tanah Merah, Kota Marudu, Sabah yang sepatutnya tamat esok, dilanjutkan mulai 9 hingga...