Kapal selam peluru berpandu AS tiba di perairan Asia Barat

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Sebuah kapal selam kelas Ohio milik Tentera Laut Amerika Syarikat (AS) tiba di perairan Asia Barat ketika perang yang semakin memuncak ke atas Gaza oleh Israel.

Komando Pusat Tentera AS (CENTCOM) dalam hantaran X pada jam 5 pagi waktu Malaysia semalam, memaklumkan sebuah kapal selam kelas Ohio tiba di kawasan di bawah kawal selia Komando Pusat AS.

Kapal selam peluru berpandu berpandu Ohio itu dilengkapi peluru berpandu balistik dan kepala peledak nuklear selain lengkap keupayaan komunikasi canggih.

Sejak konflik yang tercetus 7 Oktober lalu, AS mengerahkan dua kapal pengangkut pesawat ke rantau itu.

Terdahulu, Dewan Perwakilan AS pada minggu lalu meluluskan cadangan Republikan untuk memberikan bantuan ketenteraan berjumlah AS$14.5 bilion (RM67.66 bilion) kepada Israel.

Bantuan itu akan menggunakan dana dipotong daripada Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

Ini termasuk AS$4 bilion (RM18.66 bilion) untuk memperkasa sistem pertahanan Iron Dome Israel serta sistem pertahanan peluru berpandu Sling David selain peralatan ketenteraan dari AS.

Kapal selam berkuasa nuklear kelas Ohio adalah kapal selam terbesar yang pernah dibina untuk Tentera Laut AS.

Ia kapal selam ketiga terbesar di dunia, selepas kelas Taufan 48,000 tan dan kelas Borei 24,000 tan, kedua-duanya milik Tentera Laut Russia, lapor media antarabangsa.

Kapal selam kelas Ohio berupaya membawa sama banyak peluru berpandu seperti kelas Borei atau kelas Taufan yang penggunaannya sudah dilupuskan baru-baru ini.

Negara Asia Barat terdiri dari Azerbaijan, Bahrain, Cyprus, Syria, Armenia, Georgia, Iraq, Jordan, Kuwait, Turkiye, Lubnan, Israel, Oman, Qatar, Arab Saudi, Palestin, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Yaman.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat