Pemuda PKR Selangor beri amaran terhadap penangguhan diskaun PTPTN

- Advertisement -

Petaling JAYA: Pemuda PKR Selangor mendesak kerajaan untuk mempertimbangkan semula keputusan untuk menghentikan diskaun PTPTN dengan mengatakan ia akan membebankan beban kepada pelajar selepas tamat pengajian.

Ketua Pemuda Selangor PKR Izuan Kasim berkata ia tidak akan menjadi langkah bijak, mengingat keadaan ekonomi semasa.

“Dalam pasaran kerja yang sangat kompetitif dan tidak pasti, penghentian inisiatif ini akan mempunyai kesan negatif kepada graduan universiti,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau bertindak balas kepada pengumuman Menteri Pendidikan Tinggi Khaled Nordin semalam bahawa kementerian itu tidak merancang untuk meneruskan inisiatif diskaun pinjaman PTPTN dalam bajet 2024.

Khaled berkata, bagaimanapun, perkara ini tertakluk kepada keputusan akhir oleh Kementerian Kewangan.

Beliau menambah bahawa Kementerian akan memberi tumpuan kepada digitalisasi, penyelidikan dan inovasi, dan perumahan pelajar dalam bajet persekutuan yang akan datang.

Izuan berkata diskaun PTPTN yang ditawarkan telah jelas membantu peminjam untuk membayar hutang mereka.

“Kami berharap keputusan (untuk menghentikan diskaun) akan dilihat semula,” katanya.

Ketika mengemukakan bajet 2023, Perdana Menteri Anwar Ibrahim, yang juga merupakan menteri kewangan, berkata kerajaan telah bersetuju untuk memberikan diskaun sehingga 20% pada pembayaran pinjaman PTPTN selama tiga bulan bermula 1 Mac.

Selain itu, kerajaan juga bersetuju untuk menangguhkan pembayaran kepada peminjam dengan pendapatan bulanan RM1,800 dan di bawah selama enam bulan untuk mengurangkan beban kewangan mereka.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat