Pesta Kopi kembali dengan sokongan Tourism Malaysia menerusi penganjur “MISS SHOPIA GO PESTA KOPI EXTENDED 2023”

- Advertisement -

Edisi tahunan Pesta Kopi anjuran Pesta Kopi Ventures yang menghimpunkan komuniti peminat kopi daripada segenap industri, kini kembali dengan siri terbaru menerusi sokongan Tourism Malaysia. Diberi nama Miss SHOPia GO Pesta Kopi Extended 2023, acara kali ini bakal diadakan selama 3 hari bermula 29 September sehingga 1 Oktober 2023 di Pavilion Bukit Jalil.

Selain Tourism Malaysia sebagai Rakan Strategik Utama, program kali ini turut mendapat kerjasama Pavilion BUkit Jalil selaku Rakan Strategik Lokasi dan Mister Coffee selaku Rakan Strategik Acara.

Objjektif utama penganjuran bukan sahaja untuk menyerlahkan kopi sebagai trend gaya hidup semasa, malahan memperlihatkan seni penyediaan kopi artisan sebagai salah satu peluang perniagaan yang kian menjadi pilihan ramai anak muda sekaligus mempromosikan industri kopi di Malaysia.

Mengekalkan konsep asal Pesta Kopi seperti tahun terdahulu, penganjuran Miss SHOPia Go Pesta Kopi Extended 2023 akan menghimpunkan lebih 40 usahawan kopi dari pelbagai lokasi seperti Cameron Highlands, Johor Bharu, Kota Bharu, Melaka, Alor Setar, Selangor dan Kuala Lumpur yang bakal menterjemahkan produk serta cara dan seni penyediaan kopi mengikut cara masing-masing.

Tourism Malaysia dengan kerjasama Sabah Tourism Board dan Sarawak Tourism Board pula akan membawakan kopi khas dari Borneo bagi memperkenalkannya kepada para pengunjung dari dalam dan luar negara.

Secara ringkasnya, Miss SHOPhia Go Pesta Kopi Extended 2023 terbahagi kepada 3 komponen utama seperti berikut;

a) Usahawan kopi jalanan (Street vendor)
b) Pembekal peralatan dan bahan penyediaan kopi untuk pengunjung yang memiliki cita-cita untuk menjadi usahawan kopi.
c) Perkongsian pengetahuan tentang proses penghasilan serta penyediaan kopi terbaik.

Dalam meraikan “offee culture” oleh komuniti peminat dan pengusaha kopi, pengunjung bukan sahaja dapat menikmati pelbagai produk kopi yang dijual, malahan mereka juga dapat melihat sendiri pelbagai cara penyediaan kopi termasuk peralatan-peralatan mampu milik yang digunakan serta boleh dipraktikkan sendiri di rumah.

Bukan itu sahaja, pengunjung juga turut berpeluang mendapatkan penerangan berkaitan cara memilih dan menilai biji kopi.

Selain itu, Pertandingan Barista Terpantas yang memasuki edisi kedua pada tahun ini, akan dianjurkan oleh Mister Coffee dan bakal disertai oleh para pembuat kopi dari seluruh negara.

Cabaran penyediaan kopi ini menilai kebolehan para peserta untuk meghasilkan kopi dengan cara yang betul mengikut kuantiti yang ditetapkan tanpa menjejaskan rasa dan isi setiap cawan. Pada tahun lalu, pertandingan ini telah dimenangi oleh seorang pembuat kopi dari Kuching, Sarawak.

Bersempena dengan penganjuran perta kali ini, Tourism Malaysia juga akan memperkenalkan pakej pelancongan berasaskan kopi terbaru yang diberi nama Miss SHOPhia Coffee Experience bagi mempromosikan industri kopi di Malaysia dalam kalangan pelancong domestik dan antarabangsa.

Pengenalan pakej terbaru ini merupakan satu kesinambungan kepada pakej “Northen Malaysia Coffee Experience” yang telah dilancarkan pada tahun lalu melibatkan penawaran pekaj di negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

Bagi membantu usahawan-usahawan kopi di Malaysia, Tourism Malaysia akan bekerjasama dengan penyedia laman sesawang “petakopi.my” dalam penyeraian kedai kopi dan kafe yang terlibat dalam kempen ini.

Setakat ini, lebih 2,000 kedai kopi di seluruh Malaysia telah tersenarai di laman sesawang tersebut dan Tourism Malaysia berharap dapat mempromosikan “COFFEE MAPPING” ini sehingga ke peringkat antarabangsa.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat