KPM, KPT main peranan beri pendedahan awal mengenai literasi kewangan – PM

- Advertisement -

KEPALA BATAS – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) boleh memainkan peranan dalam memberikan pendedahan awal mengenai literasi kewangan kepada pelajar dan mahasiswa dari peringkat awal.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pihaknya akan berbincang dengan kedua-dua kementerian itu supaya kempen pencerahan mengenai amalan menabung dan pelaburan saham boleh diperluaskan lagi di peringkat institusi pendidikan dan pendidikan tinggi.

“Mungkin guru-guru terpilih boleh diberikan latihan supaya pencerahan ini turun ke bawah. Guru-guru atau tenaga pengajar boleh diberi tanggungjawab untuk memberi kesedaran tambahan kepada pelajar.

“Saya juga menyeru anak Pulau Pinang, pihak sekolah, guru dan masyarakat agar memanfaatkan sepenuhnya kehadiran Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2023,” kata Anwar yang juga Menteri Kewangan dalam ucapan perasmian MSAM 2023 di sini hari ini.

Tema MSAM tahun ini, ‘Bijak Melabur, Santai Berhibur’, mencerminkan usaha berterusan Permodalan Nasional Bhd (PNB) untuk meningkatkan kesedaran mengenai literasi kewangan dengan pendekatan yang menarik.

Anwar juga berkata pengetahuan masyarakat berkaitan pelaburan saham agak lemah kerana ramai individu melabur mengikut sentimen dan bukan keupayaan sesuatu syarikat itu namun perkara ini tidak banyak bezanya dengan negara lain.

“Saya ada baca laporan di London beberapa tahun lalu yang agak mengejutkan di mana tahap pencerahan maklumat di sana juga rendah dalam kalangan penduduknya.

“Literasi kewangan ini penting dan kita tidak boleh membuat andaian bahawa seseorang itu menabung dan melabur dalam pasaran saham dengan sendirinya ada maklumat terkini,” katanya.

Beliau berkata oleh itu, pendedahan perlu bermula di peringkat sekolah agar mereka melabur atas keyakinan terhadap integriti dan rekod baik sesuatu syarikat.

Perdana Menteri turut mengingatkan syarikat berasaskan kepentingan Bumiputera agar tidak mengambil jalan mudah dengan menjual aset yang dimiliki untuk menyelamatkan syarikat. – Bernama

 

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat