Bekas Presiden ABIM Meninggal Dunia

- Advertisement -

PETALING JAYA – Bekas Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Datuk Dr Siddiq Fadzil meninggal dunia di sebuah hospital swasta di Bangi dekat sini pada pukul 6.32 petang ini.

Perkara itu disahkan anak Allahyarham, Fadhlina Siddiq dalam Facebook beliau hari ini.

“Innalillahi wainnailaihi rojiun. Dengan berat hati, saya memaklumkan ayahanda kami telah pergi selamanya,” tulis Fadhlina tanpa memberitahu punca pemergiaan beliau.

Sebelum ini, Allahyarham dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Pakar Annur di Bangi dan memerlukan bantuan alat pernafasan.

Selain menjadi Presiden ABIM ketiga, Siddiq, 74, tokoh pemimpin gerakan Islam itu juga pernah dilantik sebagai Presiden Kolej Dar al-Hikmah dan Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Allahyarham pernah dinobatkan sebagai Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan 2018, Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Presiden Wadah Pencerdasan Umat (Wadah) yang pertama.

Selain pernah menerajui gerakan Islam, beliau pernah menjadi pemimpin gerakan belia dan sezaman dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam pada itu, Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu menyifatkan berita pemergian Allahyarham sebagai kehilangan buat negara khususnya dalam Amanah yang menerima sentuhan dan pandangan beliau seawal penubuhan parti itu.

“Allahyarham adalah guru dan kawan yang meninggalkan legasi yang besar kepada pendidikan dan dakwah di Malaysia. Moga Allah kurniakan setinggi-tinggi pengampunan dan ditempatkan bersama orang orang yang soleh buat beliau,” katanya.- Utusan

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,562FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat