Rakaman 30 minit terakhir pesawat nahas Elmina berjaya diekstrak di Florida – MOT

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Rakaman suara 30 minit dalam komponen ‘memory puck’ pesawat jenis Beechcraft Premier 1 yang terhempas di Elmina, Shah Alam, pada 17 Ogos lalu, berjaya diekstrak di makmal di Florida, Amerika Syarikat (AS) semalam.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, berkata hasil daripada ekstrak itu, Biro Keselamatan Kemalangan Udara (BSKU) berhasil mendapatkan rakaman suara yang jelas serta berada dalam keadaan baik.

“Mengenai nahas pesawat di Elmina, semalam, dibantu jurutera di sana (Florida) membantu mendapatkan data, dan hasilnya data itu berjaya diekstrak daripada ‘memory puck’.

“Jadi, semua rakaman suara dalam pesawat terutama 30 minit terakhir sebelum sehingga nahas itu berlaku, berjaya dimuat turun,” katanya pada sidang media di Putrajaya, pada Selasa, lapor BH.

Tragedi yang berlaku 17 Ogos lalu, mengorbankan 10 nyawa termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang juga EXCO Pahang, Datuk Seri Johari Harun.

Pesawat yang berlepas dari Langkawi menuju Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) itu mendapat kebenaran mendarat pada jam 2.50 petang tetapi terhempas dua minit sebelum mendarat.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat