Malaysia dipandang model negara Islam contoh oleh Asia Tengah kerana sederhana dan perjuang Palestin – Mohamad

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Dewan Rakyat hari ini diberitahu bahawa negara Asia Tengah seperti Republik Kyrgzytan, Kazakhstan dan Uzbekistan memandang Malaysia sebagai model negara Islam yang baik untuk dicontohi.

Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata ini kerana Malaysia mengamalkan sikap sederhana di peringkat antarabangsa selain dasar luar yang bebas termasuk dalam memperjuangkan hak rakyat Palestin.

Mohamad berkata ketika lawatan rasmi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di ketiga-tiga negara itu Mei lepas, Anwar telah disambut dengan penghormatan yang tinggi oleh perdana menteri kesemua negara tersebut.

“Saya tak pernah lihat Perdana Menteri kita datang, yang menyambutnya perdana menteri di ketiga-tiga negara ini. Itu merupakan satu penghormatan kepada negara kita dan sambutan itu amat mesra sekali dan mereka melihat kita sebagai negara yang boleh dijadikan sebagai contoh atau model.

“Mereka memandang tinggi terhadap kita dan mereka ingin belajar dengan Malaysia, bagaimana untuk mereka bersama-sama membangun sebagai negara yang merdeka daripada Soviet Union,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri pada Khamis.

Beliau menjawab soalan tambahan Aminolhuda Hassan (PH-Sri Gading) mengenai pandangan negara Asia Tengah terhadap kepimpinan dan pentadbiran Kerajaan MADANI ketika lawatan rasmi Perdana Menteri ke ketiga-tiga negara itu, baru-baru ini.

Mengambil contoh Kyrgyztan, Mohamad berkata kepimpinan negara itu mahu Malaysia menghantar penasihat bagi membantu dalam membina negara mereka.

“Kementerian Luar sudah menghantar beberapa nama ke Pejabat Perdana Menteri supaya permohonan mereka untuk kita menghantar penasihat bagi membantu mereka merancang ekonomi dan pembangunan dapat dilaksanakan segera,” katanya.

Menjawab soalan asal Aminolhuda mengenai hubungan dua hala Malaysia dengan negara-negara berkenaan, Menteri Luar itu berkata hubungan itu membuka potensi kerjasama pelaburan dan perdagangan ke rantau tersebut yang kaya dengan hasil galian atau dipanggil negara blok ‘5C’.

Hasil pertemuan itu, katanya kesemua tiga negara berkenaan mencadangkan agar Malaysia dan ASEAN menjalin kerjasama dengan blok itu bagi meneroka lebih banyak potensi perdagangan.

“Untuk Malaysia, ahli perdagangan kita perlu ke sana kerana negara mereka kaya dengan hasil galian…mereka menjemput ahli perniagaan dan syarikat kita yang mempunyai kepakaran, kemahiran dan kemampuan untuk meneroka bidang galian.

“Ini satu peluang Malaysia untuk mempertingkatkan dagangan kita dengan negara-negara ini dan membuka ruang usahawan kita menjadi peneroka di negara tersebut,” katanya.

Beliau juga turut menjelaskan mengenai potensi yang boleh dimanfaatkan oleh Malaysia dengan pengukuhan semula hubungan negara kita dengan negara-negara Asia Tengah seperti Republik Kyrgyz, Kazakhstan dan juga Uzbekistan melalui lawatan Perdana Menteri pada pertengahan bulan Mei yang lalu.

“Untuk makluman, ketiga-tiga negara yang dilawati YAB Perdana Menteri amat kaya dalam hasil semulajadi (galian, minyak, gas). Mereka berpotensi menjadi gateway kepada pasaran Asia Tengah, yang belum diterokai sepenuhnya.

“Ketiga-tiga negara juga mempunyai pelajar yang melanjutkan pelajaran di IPTA dan IPTS di Malaysia yang menyumbang kepada sumber pelajar asing di Malaysia.

Untuk rekod, kali terakhir Perdana Menteri Malaysia mengadakan lawatan ke Republik Kyrgyz adalah pada tahun 1996, Kazakhstan (2015), dan Uzbekistan (2008).

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat