Tablet mirip laptop

MEMILIKI sebuah peranti mudah alih yang berkeupayaan seperti laptop sudah menjadi satu perkara wajib untuk individu yang sering bergerak dan melakukan tugasan harian dan lebih penting adalah kefungsiannya yang perlu menyamai laptop.

Selain itu, antara faktor penting adalah saiz serta berat peranti mudah alih berkenaan untuk dibawa dan tidak membebankan pengguna jika diletakkan dalam beg sandang atau mungkin tas tangan yang bersaiz sederhana.

Untuk semua keperluan berkenaan, Huawei MatePad Pro versi WiFi adalah jawapan kepada semua masalah berkenaan memandangkan ia memenuhi semua keperluan pengguna terutama memiliki tanda harga yang mesra pengguna.

Mungkin ada pengguna yang tidak mahu mengeluarkan bajet keras untuk memiliki peranti mudah alih seperti tablet, tetapi untuk versi WiFi ini, ia hanya dijual RM2,399.

Menyentuh aspek spesifikasi, ia tidak banyak berbeza dengan Huawei MatePad Pro 5G dan masalah jaringan Internet tidak perlu risau kerana pengguna boleh melakukan sambungan menerusi telefon pintar.

Huawei MatePad Pro versi ini menggunakan pemproses Kirin 990 dengan rekaan 7nm+ yang dipadankan bersama memori (RAM) sehingga 8GB mengikut variasi pilihan pengguna.

Peranti ini memiliki keluasan skrin 10.8 inci dengan resolusi 2560 x 1600 piksel serta kadar kecerahan skrin diukur pada tahap 540 Nits, sekali gus sesuai untuk beroperasi dalam sebarang keadaan termasuk di bawah sinar matahari.

HUAWEI MatePad Pro memudahkan tugasan pengguna dan mempunyai kefungsian mirip laptop.
HUAWEI MatePad Pro memudahkan tugasan pengguna dan mempunyai kefungsian mirip laptop.

Ciri lain pastinya saiz tablet yang memuaskan hati kerana ia didatangkan dalam saiz 90 peratus nisbah skrin terbesar berbanding jenama hebat lain yang menawarkan sehingga antara 83 peratus saja.

Secara keseluruhannya, penulis amat kagum dengan keupayaan tablet berkenaan kerana sepanjang menggunakannya, ia sangat berkuasa malah pantas dalam melancarkan sebarang aplikasi.

Kepelbagaian tugas serta antara muka juga sangat baik apabila penulis pernah menguji membuka puluhan tetingkap lain dengan bermacam aplikasi dan tablet Huawei MatePad Pro masih mampu beroperasi dengan lancar tanpa sebarang ‘lagged’ atau lengah yang panjang.

Selain untuk tujuan tugasan, tablet ini juga mampu untuk melancarkan permainan dan skrin paparan HD yang ditawarkan memberikan kejelasan pada imej serta pengalaman permainan lebih baik untuk pengguna.

Ciri lain yang menarik ialah ditawarkan HUAWEI Share yang berfungsi sebagai multi-skrin, membantu mencerminkan skrin telefon pintar pada paparan MatePad Pro yang tidak dapat dijumpai pada tablet jenama lain.

Pengguna hari ini cenderung untuk memilih ekosistem pintar dan Huawei menawarkan kemudahan berkenaan dengan tablet ini dan semua rangkaian produknya.

Tablet ini juga disokong dengan Huawei MeeTime bagi membolehkan pengguna membuat panggilan video antara tablet dan telefon bimbit berdefinisi tinggi (HD).

Harian Metro

Topik Hangat

Muhyiddin Bakal Gugurkan Semua Menteri UMNO?

CYBERJAYA - Biro Politik Majlis Tertinggi (MT) Bersatu dijangka akan membuat keputusan meminta Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menggugurkan semua menteri kabinet dari...

Najib Masih Pilihan Rakyat Menjadi PM

CYBERJAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak disifatkan masih mempunyai pe­ngaruh tersendiri dalam kalangan rakyat negara ini dan menjadi pilihan diangkat semula sebagai Perdana Menteri...

UMNO Perlis terus kerjasama BERSATU/PN pada PRU-15, sanggah MKT

KUALA LUMPUR – Biarpun Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO nekad berpisah dengan BERSATU namun, UMNO Perlis tegar mempertahankan kerjasama bersama Perikatan Nasional (PN) pada...

Berita Berkaitan

Lega orang ramai boleh kembali ke panggung wayang

Kuala Lumpur: Berita kebenaran pembukaan semula operasi panggung wayang melegakan pengusaha susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP)...

Jadilah penyampai radio bertanggungjawab

Kuala Lumpur: Penyampai radio dan penyanyi, Haiza Hanafi mengingatkan penyampai radio lain termasuk dirinya supaya sentiasa menjaga reputasi dan nama baik majikan dengan tidak...

Ini Antara Filem Menarik Yang Menanti Anda Di Pawagam Bermula 5 Mac 2021

Kami pasti bahawa anda semua semestinya teruja di saat Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) mengumumkan semalam bahawa pawagam akan dibuka semula pada 5 Mac ini....