Tarif elektrik kekal, tiada GST – PM

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Tarif elektrik telah dikekalkan bagi semua pengguna domestik dan perniagaan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) tetapi semua syarikat besar kecuali sektor makanan dan pertanian telah dinaikkan.

Selain itu, dalam Belanjawan 2023 Menteri Kewangan juga memaklumkan,kerajaan belum bercadang melaksanakan cukai kepenggunaan berasas luas seperti Goods and Services Tax (GST).

“Dalam keadaan rakyat terbanyak masih susah, inflasi makanan lebih 5 peratus, kadar upah yang masih rendah, maka ternyata saat ini bukanlah ruang dan masa yang sesuai untuk memperkenal dan melaksanakannya.

“Kerajaan mengambil pendekatan lebih progresif sebagai langkah baharu meluaskan asas cukai kepada mereka yang punyai kemampuan,” katanya di Dewan Rakyat pada Jumaat.

author avatar
Janatul Firdaus Yaacob
-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat