Kerajaan persekutuan salur peruntukan RM2.4 juta baiki saluran bekalan air luar bandar Sabah – TPM

- Advertisement -

KOTA KINABALU – Kerajaan Persekutuan telah menyalurkan peruntukan sebanyak RM2.4 juta bagi membaiki saluran bekalan air kawasan luar bandar Sabah bulan lepas, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah itu berkata Kerajaan Persekutuan juga memberi komitmen menambah peruntukan bagi tujuan itu jika diperlukan namun berharap koordinasi lebih baik dapat dibentuk dengan semua pihak untuk menyelesaikan masalah bekalan air di Sabah.

“Walaupun kita baiki saluran tetapi bekalan tidak cukup, mustahil pengguna akan perolehinya maka kerjasama itu kita selaraskan… kerajaan negeri juga telah diberi peruntukan (oleh) Kerajaan Persekutuan untuk baiki dan tukar saluran paip itu, saya fikir koordinasi ini boleh dilakukan dengan baik,” kata Presiden UMNO itu pada sidang media selepas merasmikan Mesyuarat Bahagian Sepanggar parti berkenaan hari ini.

Mengenai penubuhan Jawatankuasa Kemajuan Desa MADANI (JKDM) di Sabah, Ahmad Zahid berkata ia bertujuan sebagai pelengkap kepada jawatankuasa sedia ada seperti Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung.

“Kita tidak berniat pun untuk bersaing atau mencari jalan berbeda, kita mahu memperkukuh akar umbi agar rakyat yang terpinggir dapat kita santuni.

“Kita tubuhkan JKDM untuk memperkukuh kekuatan dukungan rakyat di sesebuah kampung,” katanya. – Bernama

author avatar
Mohd Faizul
-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat