Elektrik Percuma 3 Bulan Kepada 4 Juta Pengguna Tak Jejas Operasi TNB – Mahdzir

KUALA NERANG — Tenaga Nasional Bhd (TNB) memberi jaminan Bantuan Prihatin Elektrik tambahan yang diumum kerajaan kelmarin, tidak akan memberi kesan terhadap operasi dan perkhidmatannya menyediakan bekalan elektrik kepada pengguna.

Pengerusinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata walaupun bantuan itu merangkumi pemberian elektrik percuma selama tiga bulan kepada empat juta pengguna, semua perkara terutama melibatkan penyelenggaraan infrastruktur TNB berjalan seperti biasa.

“Ini adalah tanggungjawab bersama antara kerajaan dan TNB, jadi tidak akan menyebabkan permasalahan kepada TNB, maknanya demi kemudahan untuk rakyat, segala perkara (berkaitan bekalan elektrik), untuk sambung, baiki, selenggara semua berjalan seperti biasa,” katanya di sini, semalam.

Beliau berkata demikian dalam sidang media ketika diminta mengulas mengenai pengumuman bantuan itu oleh Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah, kelmarin.

Dalam pada itu, Mahdzir berkata TNB akan mempergiatkan sesi penerangan kepada pengguna berhubung bantuan itu selain memberi pemahaman mengenai kaedah bacaan meter yang dilakukan ketika ini.

“Pengguna boleh mendapatkan maklumat itu menerusi kedai-kedai TNB atau menghubungi terus talian careline TNB selain kita membuat hebahan melalui media, maknanya TNB mengambil tanggungjawab sepenuhnya memberi penerangan kepada pelanggan kalau mereka tidak memahami pasal pengiraan,” katanya.

Dalam pengumuman kelmarin, Shamsul Anuar berkata seramai empat juta atau 52.2 peratus pengguna domestik dengan bil elektrik sebulan kurang RM77 atau penggunaan bawah 300kWj, akan menikmati bekalan elektrik percuma selama tiga bulan di bawah bantuan itu.

Pengguna yang terlibat akan mendapat bekalan elektrik percuma bagi bulan April, Mei dan Jun yang akan dikreditkan dalam bil bulan Julai.

Pengguna domestik yang menggunakan elektrik melebihi 300kWj pula akan menerima potongan bil elektrik sebanyak RM231 iaitu RM77 sebulan bagi April, Mei dan Jun.

Advertisment

Topik Hangat

Adham Minta Rakyat Terus Bersolidariti Tentang Covid-19

PUTRAJAYA – Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksanakan sejak 1 Jun lalu menunjukkan kaedah tersebut “mendatangkan hasil” apabila kadar kebolehjangkitan Covid-19 (Rt)...

Anwar Hantar Akuan Bersumpah Lagi?

CYBERJAYA - Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan menyerahkan 114 Akuan Bersumpah (SD) ahli-ahli Parlimen yang menyokong beliau menjadi Perdana Menteri ketika bertemu...

DAP usul kerajaan gagal, serah kebijaksanaan Agong menilai

KUALA LUMPUR - Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membangkitkan usul kerajaan gagal menangani Covid-19 kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah...

Berita Berkaitan

Pesakit Kategori 4, 5 Meningkat, Penggunaan Katil ICU Cecah 97 Peratus – Dr Adham Baba

PUTRAJAYA - Bilangan pesakit COVID-19 kategori 4 dan 5 yang diperoleh daripada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) perkhidmatan hospital di seluruh...

Polis Buru Lima Penyamun

KLANG – Lima penyamun kini diburu polis selepas terlibat mencederakan pembantu kedai menggunakan batang dan rantai besi sebelum melarikan dua rantai emas dalam kejadian...

4,949 Kes Baru Covid-19, 6,588 Pulih & 60 Kematian Direkodkan Hari Ini

PUTRAJAYA - Malaysia kekal mencatatkan penurunan jumlah kes sembuh Covid-19 iaitu 6,588 kes berbanding semalam, 8,163 kes sekali gus kekal mengatasi kes positif yang...