Subsidi penerbangan perayaan ke Sabah, Sarawak dilanjut 4 hari – MOT

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Bantuan subsidi musim perayaan dilanjutkan bagi penerbangan sehala antara Semenanjung Malaysia dan Sabah, Sarawak serta Labuan dari tiga hari kepada empat hari sebelum sambutan Aidilfitri, iaitu pada 6 hingga 9 April.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata penambahbaikan tersebut dijangka memberi implikasi kewangan tambahan sehingga RM1.8 juta kepada kerajaan.

Jelas beliau lagi, inisiatif berkenaan selaras dengan usaha kementerian untuk membantu perantau balik kampung, dan memenuhi permintaan pengangkutan awam yang tinggi sempena sambutan Aidilfitri.

“Ini bermaksud sesiapa yang membeli tiket penerbangan dari Semenanjung Malaysia ke Sabah, Sarawak dan Labuan pada empat hari tersebut tidak akan membayar melebihi RM599 untuk harga tiket asas kerana sebarang kos melebihi harga maksimum tersebut akan ditanggung kerajaan.

“Harga ini tidak termasuk cukai dan fi.

“Harga maksimum ini boleh membantu penumpang yang terpaksa membeli tiket penerbangan pada saat akhir atau di laluan yang mempunyai permintaan yang tinggi dalam perjalanan balik kampung.

“Namun, penumpang boleh mendapat harga yang lebih murah sekiranya merancang perjalanan lebih awal,” katanya pada Jumaat lapor Astro Awani di Putrajaya.

Mengulas lanjut, Anthony berkata kerajaan juga akan meneruskan inisiatif-inisiatif lain termasuk memudah cara penambahan penerbangan.
Ujar beliau, bagi Aidilfitri, Kementerian Pengangkutan (MOT) melalui Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) telah memudah cara sebanyak 342 penerbangan domestik tambahan di seluruh negara untuk perjalanan antara 3 hingga 18 April.

“Strategi ini telah menunjukkan kesan yang positif di mana lebih banyak tiket penerbangan terutamanya bagi laluan dari Kuala Lumpur ke destinasi-destinasi utama di Sabah dan Sarawak dijual pada harga yang lebih murah,” tambah beliau.

Pada 4 Mac 2024, AirAsia turut memberi kerjasama dengan menawarkan 22,000 tiket penerbangan pada harga tetap RM298 sehala untuk perjalanan dari Kuala Lumpur ke Sarawak, dan RM348 sehala untuk Kuala Lumpur ke Sabah.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat