SPRM ada “senarai panjang” kenamaan akan disiasat projek kenderaan kerajaan- Azam

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Bekas menteri kewangan, ahli perniagaan Tan Sri dan pegawai kanan kerajaan adalah antara “senarai panjang” individu yang akan dipanggil dan disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan rasuah berkait pemberian tender projek perbekalan, pembaikan dan penyelenggaraan kenderaan kerajaan (Projek Fleet) bernilai RM4.5 bilion.

Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki, mengesahkan bahawa pegawainya telah menyerbu kediaman ahli perniagaan itu dan empat syarikat pada Khamis.

Azam berkata senarai panjang individu akan dipanggil untuk menjelaskan dua isu.

“Kami ingin mengetahui mengapa syarikat ini diberi tugas untuk menguruskan kenderaan kerajaan.

“Kedua, kami juga mahu penjelasan mengapa hasrat untuk memberikan projek (sama) ini kepada syarikat lain dibatalkan walaupun telah menerima Letter of Intent (LOI) daripada Kementerian Kewangan,” lapor The Star.

Dilaporkan bahawa syarikat ini mendakwa telah dipilih untuk menguruskan konsesi kenderaan kerajaan melalui LOI yang dikeluarkan pada 2018 tetapi telah ditamatkan sebelum anugerah sebenar ditetapkan untuk diumumkan.

Syarikat itu telah memfailkan saman terhadap kerajaan.

Menjawab soalan, Azam berkata bekas menteri kewangan itu akan dipanggil kerana beliau boleh membantu menjelaskan dua isu berkenaan.

“Kami akan mendapat maklumat dan penjelasan mengenai perkara ini, memandangkan kedudukan beliau ketika itu.

“Kita juga boleh memanggil bekas perdana menteri untuk menentukan sama ada beliau sedar perkara itu seperti yang berlaku semasa pentadbirannya,” katanya.

Pegawai daripada syarikat terbabit serta syarikat yang mempunyai kaitan dengan Tan Sri berhubung kontrak kerajaan tersebut juga akan dipanggil, kata Azam.

“Pegawai saya sedang meneliti dokumen yang diambil semasa serbuan. Mereka kemudiannya akan memanggil individu terbabit untuk disoal siasat. Ini akan dilakukan secepat mungkin,” tambahnya.

Dilaporkan selain menyerbu rumah Tan Sri, SPRM juga telah pergi ke empat syarikat, salah satunya bertanggungjawab membekalkan kenderaan kepada kerajaan.

Tiga lagi syarikat itu dikatakan sebagai entiti yang menjalankan pelaburan untuk kewangan Tan Sri. Difahamkan, pihak yang menyerbu sedang mencari dokumen kerana mereka mewujudkan unsur rasuah dalam pembekalan dan pengurusan kenderaan kerajaan.

Sumber berkata Tan Sri itu hadir ketika pasukan penyerbu tiba, tetapi tidak dapat ditentukan sama ada dia berada di rumah atau di salah satu pejabat.

SPRM memeriksa kediaman seorang ahli perniagaan bergelar Tan Sri pada Khamis dipercayai berhubung siasatan rasuah berkait pemberian tender projek perbekalan, pembaikan dan penyelenggaraan kenderaan kerajaan (Projek Fleet) bernilai RM4.5 bilion.

Serbuan juga dijalankan ke atas beberapa syarikat berkaitan termasuk pembekal kenderaan kerajaan itu dikatakan kesinambungan kepada siasatan SPRM sejak Julai lalu.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat