Kedudukan BN Sebagai Parti Lama, Besar Perlu Dihormati Dalam Agihan Kerusi PN

TANJUNG MALIM – Kedudukan Barisan Nasional (BN) sebagai parti yang mempunyai kerusi terbanyak dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) perlu dihormati, ketika rundingan pengagihan kerusi menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Setiausaha Agung BN Tan Sri Annuar Musa berkata, parti itu sentiasa bersikap terbuka dan bertanggungjawab terhadap sebarang rundingan berhubung isu agihan itu, selagi prinsip perjuangannya dihormati.

“Kita mahu parti-parti (dalam PN) hormat kedudukan kita sebagai sebuah parti yang bukan sahaja lama, tapi juga besar dan memberikan kita peranan yang bersesuaian dengan kedudukan kita.

“BN akan terus lakukan libat urus dengan banyak lagi pihak menjelang PRU15, mengambil sikap keterbukaan dengan banyak parti politik terutama 12 parti politik dalam gabungan kerajaan PN,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan perhimpunan agung Parti IPF ke-28, di Dewan Tan Sri Haji Ghazali, Slim River di sini, hari ini.

Menjelas lanjut, Annuar berkata rundingan mengenai agihan kerusi dalam BN telah selesai, manakala di peringkat Muafakat Nasional (MN) yang terdiri daripada parti itu sendiri, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan PAS belum lagi selesai.

“Dengan MN belum 100 peratus selesai, selagi belum PRU15. Tapi sekurang-kurangnya daripada segi prinsip asal MN telah ada kesepakatan, cuma kita belum mulakan rundingan terperinci dengan Bersatu,” katanya.

Pada 14 Dis lalu, Annuar berkata BN telah bersetuju supaya rundingan bersama Bersatu disegerakan, bagi mencapai kata sepakat berhubung kerusi yang akan ditandingi, manakala dua rundingan antara UMNO bersama PAS capai tahap kesefahaman kira-kira 60 hingga 70 peratus.

Selain itu, Annuar yang juga Menteri Wilayah Persekutuan berharap, pihak yang tidak mempunyai autoriti supaya jangan membuat sebarang kenyataan berhubung isu pembahagian kerusi, bagi mengelak kekeliruan dalam kalangan orang ramai.

Mengenai cadangan penyertaan IPF sebagai rakan komponen BN, Annuar berkata selagi tiada konsensus dalam kalangan parti komponen BN untuk menerima ahli baharu, maka IPF akan terus menjadi ‘Friends of BN’.

Namun, katanya, Pengerusi BN Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak menolak untuk memberi peluang kepada IPF, bertanding di mana-mana kerusi sekiranya ia mempunyai prospek cerah bagi memberi kemenangan kepada parit, di kawasan terbabit.

“Walaupun IPF tidak jadi ahli (BN) jika ada tempat sesuai, ada prospek bawa kemenangan kepada kita, tidak ada masalah untuk kita berkompromi dan berikan kerusi kepada parti itu, yang penting persefaham,” katanya.

– BERNAMA

Advertisment

Topik Hangat

Biro Politik UMNO Putus Beri Notis Masa 14 Hari Sidang Parlimen

(kemaskini 12.30 a.m) KUALA LUMPUR - Biro Politik UMNO yang mengadakan mesyuarat sebentar tadi membuat keputusan memberi notis  14 hari kepada kerajaan agar memanggil sidang...

Ada Gerakan Baharu Dari UMNO Untuk Sokong Anwar?

CYBERJAYA - Elit politik UMNO petang semalam gempar dengan pendedahan satu akaun twitter yang mendakwa ada gerakan terbaharu dari UMNO untuk menyokong Datuk Seri...

SD Bukan Sokong Hisham TPM, Cuma Elak Kami Kena Jual – Ahli Parlimen UMNO

CYBERJAYA: 29 orang Ahli Parlimen Barisan Nasional bertindak menandatangani Akuan Berkanun (SD) memberi mandat kepada Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien sebagai...

Berita Berkaitan

Persepsi ‘Kerajaan Gagal’ Mainan Politik Tidak Sihat – Annuar

PETALING JAYA - Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa menegaskan persepsi kerajaan gagal merupakan satu permainan politik yang tidak sihat. Kata Ahli Parlimen Ketereh...

Pemalsuan Surat Pejabat Bendahari BN Wajar Disiasat – SU Akhbar

KUALA LUMPUR: Pemalsuan dokumen dan tandatangan Bendahari Agung Barisan Nasional (BN) yang tersebar di media sosial wajar disiasat dan diambil tindakan tegas oleh Polis...

“Tak boleh patah hujah kata cerita kartun”- Nazri bidas Zahid

KUALA LUMPUR - Serang menyerang hujah antara Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Nazri Aziz dan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi nampaknya...