Bawa masuk pelarian Palestin kelas profesional, jangan tuduh ‘pembiakan’ pengganas – Wong Chen

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Kerajaan Malaysia mungkin boleh menerima kemasukan 1,000 pelarian dari Gaza bergantung kepada kemampuan ekonomi negara, kata Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Perhubungan Antarabangsa dan Perdagangan Antarabangsa Parlimen, Wong Chen.

Beliau berpendapat, kerajaan boleh memeriksa dan membawa masuk pelarian daripada kelas profesional, seperti jurutera dan membolehkan mereka bekerja di Malaysia.

Kata Wong Chen lagi, pelarian profesional Palestin itu akan dapat membayar untuk sara hidup mereka sendiri malah menyumbang secara positif kepada ekonomi Malaysia malah beliau menilai jumlah 1,000 pelarian itu mampu ditanggung ekonomi negara.

“Saya kecewa kerana ramai golongan terpelajar tidak memahami erti menyediakan tempat perlindungan kepada pelarian.

“Kita tidak memberikan kewarganegaraan atau pemastautin tetap kepada pelarian tetapi kita memberi mereka perlindungan sementara ia sangat penting daripada peperangan.

“Selepas perang tamat dan keadaan menjadi normal, pelarian akan dihantar pulang.

“Itulah norma antarabangsa mengenai perkara pelarian. Sudah tentu, sesetengah pelarian boleh memohon untuk menetap dan juga kewarganegaraan, tetapi syarat ini amat ketat di Malaysia,” jelas Ahli Parlimen Subang itu di Facebooknya pada Jumaat.

Selain itu, Wong Chen juga mengulas berkenaan komen negatif diwarnai oleh prasangka politik dan perkauman yang teruk, terutamanya terhadap rakyat Timur Tengah.

“Jika Malaysia mengambil pelarian, kita tidak akan menerima pejuang tetapi yang paling terdedah, wanita dan kanak-kanak.

Mereka yang mendakwa bahawa cadangan saya, jika diambil oleh kerajaan, akan menyamai pembiakan “pengganas” di Malaysia, “adalah wajar untuk mengkaji semula prasangka politik mereka yang mendalam.

“Letakkan diri anda dalam kedudukan rakyat biasa yang tidak berperang di Gaza, kemudian tanya apa yang anda mahu masyarakat antarabangsa, termasuk Malaysia lakukan, untuk membantu anda dan keluarga anda jika anda berada dalam situasi teruk mereka sekarang,” tegas beliau.

Wong Chen malah memberitahu, terdapat perang sebenar di Gaza dan kita semua mempunyai tanggungjawab moral dan kemanusiaan untuk membantu, termasuk mengambil pelarian.

Ujar beliau, walaupun tidak menjadi penandatangan Konvensyen Pelarian 1951 atau Protokol 1967, Malaysia mempunyai sejarah panjang menerima pelarian, secara sukarela dan tidak sukarela. Pertama pelarian Vietnam pada 1970-an, pelarian Moros Muslim dan pelarian Cham pada 1980-an, pelarian Bosnia pada 1990-an, dan pada 2015 pelarian Rohingya dan pelarian Syria.

“Saya tidak mencadangkan kita mengambil semua pelarian dari Gaza, tetapi kita boleh dan harus melakukan bahagian kita jika ada usaha antarabangsa yang teratur untuk berbuat demikian.

“Jadi, jika Kabinet bersetuju untuk mengambil pelarian Gaza, berapa ramai yang perlu kita ambil? Berapakah bilangan pelarian yang sesuai yang kita mampu untuk menyokong?

“Kita tidak boleh menggunakan nombor Vietnam, Moro, Cham atau Rohingya sebagai panduan, kerana ini sebahagian besarnya adalah pelarian yang datang ke sempadan kami dari negara jiran. Sebaliknya, kita harus menggunakan bilangan pelarian Bosnia dan pelarian Syria, yang Malaysia sukarela ambil sebagai panduan.

“Malaysia menerima 350 pelarian Bosnia pada tahun 1992 dan 3,000 pelarian Syria pada 2015. Jadi, saya akan katakan bahawa jika Malaysia memutuskan untuk mengambil pelarian dari Gaza, ia mungkin akan menjadi sekitar 1,000 hingga 2,000 orang, ” cadang beliau.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat