Langkawi Telah Kembali, dan Inilah Buktinya: Tempat-Tempat Alam Ikonik yang memberikan memori

- Advertisement -

Masa untuk melaungkan ‘Destinasi Langkawi, LET’S GO!’ untuk hujung minggu. Apa yang anda boleh terokai dengan 3 hari 2 malam di Langkawi? Sama ada anda terbang, menaiki kereta, atau menaiki feri ke sini, mulakan mengemas beg dan barangan keperluan anda kerana Langkawi akan membuat anda terpegun!

Sebagai syurga pelancongan dan percutian utama, Langkawi dengan mudah mengekalkan daya tarikannya, mewujudkan jalinan kimia yang tidak dapat dinafikan yang sentiasa menawan hati semua yang datang ke sini.

Sebelum kita menyelami perinciannya, perlu diingat bahawa Langkawi terkenal dengan status Geopark Global UNESCO. Perbezaan ini disumbangkan oleh formasi gunung berapi purbanya, yang dicipta semasa zaman Kambrium lebih 550 juta tahun lalu.

Permadani geologi destinasi ini berfungsi sebagai bukti sejarahnya yang kaya, memupuk kepelbagaian flora dan fauna yang luar biasa. Di dalam Langkawi terletak salah satu hutan hujan tertua di planet ini, menambah kecantikan landskap yang tidak lapuk dek zaman.

Biarkan diri anda terpesona sekali lagi, sama seperti kali pertama anda menjejakkan kaki di Langkawi—sama ada itu bertahun-tahun lalu atau hanya setahun lalu. Benarkan diri anda untuk mengembara ke dalam cinta yang terlupakan yang telah memukau jiwa yang tidak terkira banyaknya sebelum anda, dan biarkan Langkawi menenun mantranya yang menawan ke atas anda sekali lagi. Dan jika anda belum lagi mengalami keajaiban Langkawi, tiada masa yang lebih baik daripada sekarang untuk berbuat demikian.

Hari 1: Nikmati Taman Geoforest dan Tapak Geologi dari Bawah ke Puncak

Mulakan pengembaraan anda pada waktu matahari terbit dengan aktiviti yang mendebarkan di Taman Geoforest Machinchang Cambrian. Menjelang matahari terbenam, menuju ke Geosite Granit Gunung Raya dan langkah ke dalam Hutan Mimpi yang mistik, di mana malam mendedahkan dunia ajaib yang menawan.

Taman Geoforest Machinchang Cambrian

Pergi ke Oriental Village, di mana anda boleh mula mendaki. Untuk penagih adrenalin, naik SkyATV dan menunggang melalui medan yang lasak, melalui barisan kereta kabel, dan kemudian menyejukkan badan di air terjun kecil. Naik dengan pantas, meluncur melalui langit menaiki SkyCab, melintasi SkyBridge yang ikonik, atau berjalan di antara puncak pokok di Eagle’s Nest SkyWalk sepanjang 38 meter, yang menawarkan panorama 360° yang menakjubban.

Bagi peminat air terjun, mandi yang menyegarkan di air terjun Telaga 7 adalah suatu kemestian. Hanya memerlukan 15 minit mendaki ke pangkalan dan 30 minit lagi untuk sampai ke tujuh kolam semula jadi. Jangan risau tentang merangkak; terdapat tangga untuk membantu langkah anda. Pencinta gunung yang berpengalaman, terokai laluan Gunung Machinchang sejauh 5.8km.

Perjalanan yang mencabar ini, popular untuk pemerhatian burung, perkhemahan dan mendaki, mengambil masa purata 3 jam 17 minit untuk disiapkan. Laluan ini mempunyai tangga, laluan rata, akar dan batu, yang membawa ke air terjun Seven Wells yang indah. Nikmati pemandangan dan bunyi hutan hujan yang tebal, tempat tinggal pokok gergasi, ara pembunuh dan hidupan liar seperti beruk, lutung kelabu dan kenabangan.

Perjalanan ini termasuk tapak perkhemahan seperti Kem Saintis dan Tokayah Camp, dengan pendakian curam dan tali yang berguna untuk pendakian terakhir ke dek pemerhatian di puncak, menawarkan pemandangan panorama. Permit diperlukan dan boleh diperoleh secara online di iforest.kedah.gov.my.

Hutan Mimpi di Geosite Granit Gunung Raya

Selepas makan malam, pengembaraan anda diteruskan dengan jemputan kami untuk melangkah ke laluan Hutan Mimpi yang menawan dan meninggalkan realiti. Perjalanan ajaib ini menggamit pemimpi tempatan dan pelancong asing untuk menerokai landskap mistiknya, di mana realiti bergabung dengan lancarnya dengan fantasi.

Terletak di kaki Geosite Granit Gunung Raya, Hutan Mimpi Langkawi diterangi dengan cahaya teater yang menarik dan dipertingkatkan dengan teknologi multisensori yang canggih. Tempat perlindungan dalam hutan hujan Langkawi ini menawarkan dunia ajaib yang menakjubkan.

Semasa anda berjalan lebih jauh, pemandangan tropika menjadi hidup dengan pencahayaan yang menawan, pemetakan projektor dan bunyi landskap yang mempersonakan. Setiap langkah di sepanjang laluan 1.2 kilometer ini menyingkap keajaiban baharu, dipandu oleh muzik dan naratif yang menawan oleh Datin Seri Tiara Jacquelina.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat