Shahrir Samad dakwa PN terkial-kial urus ekonomi

- Advertisement -

CYBERJAYA: Veteran UMNO, Tan Sri Shahrir Samad menyifatkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak cekap dalam menguruskan ekonomi bagi mengimbangi kesan wabak Covid-19.

Bekas ahli parlimen Johor Bahru itu berkata, pada pandangannya kerajaan PN kini “terkial-kial” untuk menghadapi keadaan semasa.

Tidak sekadar itu, Shahrir turut menyindir kenyataan yang dibuat oleh Ketua Armada Bersatu, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berhubung usaha menringankan beban rakyat.

“Saya ingat nak post komen saya tentang kegeligaan pemimpin muda PPBM (Bersatu),” katanya dalam satu hantaran di media sosial.

Mengiringi kenyataan tersebut ialah tangkap layar laporan mengenai idea Wan Ahmad Fayhsal agar Bank Negara mencetak lebih banyak wang bagi meringankan kesusahan rakyat.

Ditemu bual stesen radio BFM, senator itu mencadangkan agar Bank Negara mencetak lebih banyak wang untuk diagih-agihkan kepada orang ramai.

Idea itu bagaimanapun menjadikan timbalan menteri belia dan sukan terbabit menjadi sasaran persendaan serta kecaman.

Kata Shahrir untuk menjelaskan pandangan terhadap idea Wan Ahmad Fayhsal memadai untuknya mengongsikan pandangan seorang anak muda Johor Bahru.

“Macam mana kerajaan PN berteras PPBM (Bersatu) terkial-kial dengan kewangan dan ekonomi negara, macam itu jugalah pemimpin pelapisnya.

“Timbalan menteri tu!” katanya.

Sementara itu seorang lagi pemimpin Umno Johor turut mengkritik Wah Ahmad Fayhsal.

Menurut Dr Puad Zarkashi ketika ini nilai ringgit Malaysia sedang lemah, justeru cadangan pemimpin Armada Bersatu itu – yang sebelum ini turut menyarankan agar hutang rakyat kepada bank dihapuskan – tidak dapat diterima.

“Wan Fayhsal, engkau ini dah kenapa? Terlebih outside the box ke?

“Engkau tahu tak, nilai mata wang Malaysia sedang lemah sekarang ini.

“Abahku, kalau over sangat, elok rotan je dia ni,” katanya yang juga bekas ketua pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa).

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,393FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat