Kuala Terengganu destinasi kedua litar Downhill Terengganu

Bukit Panorama Tarikan Terbaharu Sukan Berbasikal Lasak

Bukit Panorama kini muncul sebagai tarikan terbaharu sukan berbasikal lasak di Terengganu apabila dipilih sebagai destinasi kedua litar downhill dalam negeri ini, sekali gus mengukuhkan lagi ekosistem pembangunan sukan berbasikal di peringkat akar umbi.

Terletak tidak jauh dari pusat bandar Kuala Terengganu, Bukit Panorama yang berketinggian hanya 85 meter dari aras laut mempunyai kelebihan tersendiri dengan kemudahan infrastruktur asas serta akses jalan berturap sehingga ke puncak bukit. Faktor tersebut menjadikannya lokasi strategik dan mudah diakses oleh komuniti penggiat sukan berbasikal lasak.

Pemilihan lokasi ini turut dilihat sebagai langkah signifikan oleh Persatuan Lumba Basikal Terengganu (PLBT) dalam merapatkan jurang kekurangan litar perlumbaan yang sebelum ini menjadi kekangan utama kepada pelumba tempatan. Selain itu, Bukit Panorama kini berperanan sebagai pusat latihan kedua bagi negeri Terengganu selepas Dungun, sekali gus mengurangkan kebergantungan terhadap satu lokasi sahaja.

Menurut Naib Presiden Persatuan Lumba Basikal Terengganu, M. Rezal Abu Bakar, walaupun Bukit Panorama tidak memiliki ketinggian yang ekstrem, cabaran sebenar terletak pada reka bentuk litarnya yang menuntut kecekapan teknikal dan taktikal pelumba.

“Walaupun bukit ini tidak tinggi, cabarannya terletak pada reka bentuk litar yang mempertaruhkan elemen teknikal serta taktikal. Setiap pelumba perlu mengendalikan basikal dengan baik bagi melepasi halangan yang disediakan. Litar ini direka sepenuhnya untuk perlumbaan serta program pembangunan sukan secara kompetitif,” katanya ketika ditemui sempena Terengganu Funduro Series 2026 di sini.

Beliau turut memaklumkan bahawa PLBT merancang untuk membangunkan sekurang-kurangnya satu litar downhill di setiap daerah di Terengganu pada masa hadapan. Usaha tersebut bertujuan memperkukuhkan pembangunan sukan berbasikal lasak di peringkat akar umbi, selain mengatasi kekangan jarak yang sering menjadi penghalang kepada bakat baharu untuk menceburi sukan ini.

Sehingga kini, hanya dua litar sukan berbasikal lasak terdapat di negeri Terengganu, iaitu Bukit Panorama di Kuala Terengganu dan Bukit Chatak di Dungun. Litar Bukit Chatak sebelum ini telah mencipta nama di peringkat antarabangsa apabila memperoleh status Class 2 UCI, selepas menjadi tuan rumah perlumbaan XCO antarabangsa tiga tahun lalu.

Kewujudan Bukit Panorama sebagai destinasi baharu dijangka mampu melonjakkan lagi minat belia tempatan terhadap sukan berbasikal lasak, sekali gus menyumbang kepada pembangunan atlet berpotensi untuk negeri Terengganu di masa hadapan.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat