72 Jam Duduk Bersama 72 Ular Berbisa

NEW DELHI: Ahli herpetologi India, Neelam Kumar Khaire berjaya membuktikan teori bahawa ular hanya akan menyerang manusia apabila diprovokasi.

Portal Oddity Central melaporkan lelaki itu menghabiskan masa dengan 72 ular berbisa selama 72 jam dalam sangkar kaca.

Dia membuktikan ular hanya menggigit ketika diprovokasi dan dalam proses namanya dicatat dalam rekod Guinness.

Pencapaian legenda Khaire bermula pada 1980 apabila dia memutuskan untuk mencabar rekod yang dibuat oleh Peter Snyemaris, setahun sebelumnya.

Snyemaris menghabiskan 50 jam dengan 18 ular berbisa dan enam ular separa berbisa di Johannesburg, Afrika Selatan, tetapi Khaire percaya seorang India layak mendapat rekod dunia lebih banyak memandangkan India terkenal sebagai negara yang mencatatkan jumlah ular yang banyak.

Walaupun mendapat tentangan dari pihak berkuasa tempatan seperti polis, yang menghalangnya meneruskan rancangannya pada 1980, Khaire tetap melangkah ke dalam sangkar kaca dengan 72 ular berbisa.

Khaire jatuh cinta pada ular pada awal 20-an, ketika bekerja sebagai pengurus rumah percutian di Matheran, dekat Bombay.

Ular sering menjadi pelawat di tempat itu walaupun kakitangan yang lain hanya membunuh mereka ketika dilihat namun dia tidak pernah dapat melakukan perkara sama.

“Saya benci membunuh makhluk cantik itu dan kebanyakannya tidak berbahaya.

Saya pernah menangkap ular dan membawanya ke Institut Haffkin di Bombay dan diberitahu ia beracun dan terlalu berisiko untuk dibawa dengan cara ini. Kejadian itu meningkatkan keberanian saya dan memulakan obsesi saya terhadap ular,” katanya.

Pencinta ular itu mendirikan taman ular kecil di halaman belakang rumahnya dan membuat rancangan untuk mendirikan taman ular sejati yang lengkap dengan pusat penyelidikan dan menetapkan rekod Guinness baru untuk menarik pelabur.

Walaupun Guinness Records menulis surat kepada Khaire yang memperincikan peraturan untuk percubaannya, dengan jelas menyatakan rakamannya masih dianggap sah walaupun dia menghabiskan setengah jam di luar sangkar kaca setiap hari, lelaki berusia 28 tahun itu enggan meninggalkan sangkarnya selama 72 jam.

Khaire dan 72 ular (27 kobra monosel, 24 ular ular Russell, sembilan kobra binokelat, lapan krait berikat, dan empat ular biasa), bergaul dengan sempurna selama tiga hari dan malam di sangkar kaca.

Lelaki itu menjemput mereka dengan lembut untuk meletakkannya di tanah, jika mereka terlalu bingung dan mula memanjatnya, tetapi dia tidak pernah sedikit terasa diganggu.

Pada tempoh terakhir 72 jam, Khaire berjaya memadam rekod lama dan memasukkan namanya ke dalam Guinness Book of Records.

Pada 1986, dengan bantuan dari Perbadanan Perbandaran Pune, dia membuat Katraj Snake Park, yang kemudian dikenal sebagai Taman Zoologi Rajiv Gandhi – Harian Metro

Advertisment

Topik Hangat

Adham Minta Rakyat Terus Bersolidariti Tentang Covid-19

PUTRAJAYA – Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksanakan sejak 1 Jun lalu menunjukkan kaedah tersebut “mendatangkan hasil” apabila kadar kebolehjangkitan Covid-19 (Rt)...

Anwar Hantar Akuan Bersumpah Lagi?

CYBERJAYA - Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan menyerahkan 114 Akuan Bersumpah (SD) ahli-ahli Parlimen yang menyokong beliau menjadi Perdana Menteri ketika bertemu...

DAP usul kerajaan gagal, serah kebijaksanaan Agong menilai

KUALA LUMPUR - Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membangkitkan usul kerajaan gagal menangani Covid-19 kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah...

Berita Berkaitan

Netanyahu bukan lagi PM Israel, kalah undi percaya di Parlimen

BAITULMUQADDIS- Benjamin Netanyahu akhirnya terpaksa berundur dari jawatan Perdana Menteri Israel selepas ahli Parlimen mengundi 60-59 untuk membentuk kerajaan baharu. Pemimpin berhaluan kanan, Naftali...

12 Maut, 37 Cedera Dalam Insiden Letupan Saluran Gas Di China

HUBEI: Sekurang-kurangnya 12 terbunuh dan 37 lagi cedera parah dalam insiden letupan saluran gas di kawasan perumahan di tengah China. Menurut laporan portal CCTV, letupan itu berlaku...

Keputusan Lanjutan Sekatan Di UK Diumum Esok

CARBIS BAY: Perdana Menteri United Kingdom (UK), Boris Johnson memaklumkan keputusan sama ada tempoh sekatan di seluruh England dilanjutkan atau sebaliknya akan diumum esok. Malah...