Jejak seni warisan Sarawak

RUU Perbekalan Belanjawan 2021 Kementerian Tenaga Dan Sumber Asli Lulus

CYBERJAYA: Dewan Rakyat sebentar tadi meluluskan satu lagi Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan Belanjawan 2021 bagi Kementerian Tenaga dan Sumber Asli berjumlah RM2.1 bilion. Pada sesi...

PKPB dilanjutkan atau sebaliknya, pakar berbeza pandangan

KUALA LUMPUR: Pakar kesihatan awam berbeza pandangan sama ada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di beberapa negeri yang akan berakhir 6 Disember ini, wajar...

Dr Mahathir tawar diri jadi saksi kes saman Langkah Sheraton

KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menawarkan dirinya menjadi sebagai saksi di mahkamah berhubung tindakan 10 pengundi Parlimen Gombak mengambil...

RUU Perbekalan Belanjawan 2021 Kementerian Pembangunan Luar Bandar Lulus

CYBERJAYA: Rang Undang-Undang Perbekalan Belanjawan 2021 bagi Kementerian Luar Bandar (KPLB) diluluskan oleh Dewan Rakyat, sebentar tadi. Kelulusan bagi KPLB diluluskan melalui undian suara setelah...

PM jumpa Zahid dan Abdul Hadi

KUALA LUMPUR - Dalam atmosfera ledakan krisis politik kerajaan Perikatan Nasional (PN) namun, kelihatan tiga tokoh pemimpin utama parti politik ini berbincang dalam suasana...

KEPELBAGAIAN budaya dan keindahan alam semula jadi di Sarawak memang unik, lantas sering menjadi pilihan pelancongan dalam dan luar negara untuk menerokai.

Umpamanya, Galeri Songket dan Keringkam, iaitu lokasinya di tepi Padang Merdeka, di pusat bandar raya Kuching, menjadikan kedudukan lokasi itu cukup strategik untuk dikunjungi.

Galeri berkenaan diwujudkan oleh kerajaan Sarawak sebagai usaha untuk mempertahan warisan nenek nenek moyang, khususnya dalam kalangan masyarakat Melayu Sarawak.

Lantas sewajarnya dimasukkan dalam pakej kepada pelancong apabila ke bumi Kenyalang bagi melihat secara dekat bagaimana proses penghasilan tenunan tradisional Sarawak.

Malah, pengunjung boleh mendapatkan hasil tenunan warisan untuk cenderamata untuk dibawa pulang sebagai kenang-kenangan berharga ketika berkunjung ke situ.

Tenunan songket Sarawak dikenali keunikannya yang berbeza dengan songket di negeri Pantai Timur kerana penghasilannya menggunakan teknik sembunyi benang.

KEHALUSAN dan keunikan sulaman keringkam jadi kebanggaan seni warisan di Sarawak.- Foto hiasan
KEHALUSAN dan keunikan sulaman keringkam jadi kebanggaan seni warisan di Sarawak.- Foto hiasan

Ini menjadikan jahitan di bahagian luar dan dalam tiada bezanya, sekali gus membolehkan kedua-dua bahagian dipakai.

Keringkam diperkemaskan adalah selendang, tudung ataupun skaf tradisional ini lazimnya dipakai oleh wanita Melayu di Sarawak.

Pemakaiannya menjadi pelengkap busana tradisional masyarakat Melayu di Sarawak yang sering digayakan ketika menghadiri majlis khas seperti undangan acara perkahwinan dan perayaan besar yang lain.

Dua hasil seni tenunan tradisional itu menjadi tarikan utama di galeri yang dirasmikan oleh Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg, pada 6 Mac lalu itu.

Yang nyata kewujudan galeri itu, menurut Abang Johari adalah sebahagian daripada pendekatan kerajaan Sarawak untuk mempertahankan ekosistem warisan di negeri ini.

“Galeri ini mempamerkan hasil tenunan warisan kebanggaan masyarakat Melayu Sarawak untuk kita paparkan kepada pelancong.

“Bagi pengunjung yang meminati hasil tenunan, mereka boleh membawa balik dan di sinilah tempat mereka untuk mendapatkannya,” katanya.

Malah, beliau mahu setiap produk tempatan Sarawak yang berpotensi diangkat dan dipasarkan sebagai produk pelancongan yang boleh dijual di pasaran antarabangsa.

“Produk tenunan seperti songket dan keringkam adalah salah satu contoh produk tempatan untuk dipasarkan, selain mengangkat semula khazanah warisan Melayu Sarawak lama,” katanya.

Selain itu, galeri itu juga dijadikan sebagai pusat maklumat bagi koleksi dokumen, catatan dan miniatur untuk dijadikan bahan rujukan.

Mengunjungi galeri itu, anda dapat menyelusuri sejarah asal usul benang dan tekstil hingga ke akar umbi.

Bertemakan ‘Legasi Regenerasi’ galeri itu menyediakan bahan rujukan seni kerja tangan khususnya tenunan songket dan keringkam.

‘Legasi Regenerasi’ mengimbas jalinan dan kaitan semua yang berkaitan dengan penghasilan tekstil termasuk sejarah benang, budaya, tradisi dan memori.

GALERI Songket dan Keringkam terletak di Padang Merdeka, di pusat bandar Kuching.- Foto hiasan
GALERI Songket dan Keringkam terletak di Padang Merdeka, di pusat bandar Kuching.- Foto hiasan

Pameran di galeri itu membawa pengunjung untuk mengimbas kembali proses penghasilan, benang sehinggalah kepada proses penghasilan songket Sarawak dan keringkam.

Gaya kuratorial di ruang galeri itu direka menggunakan material yang menyerlahkan kepentingan songket dan keringkam kepada masyarakat di Sarawak.

Info grafik disediakan pada dinding pameran yang memaparkan perkembangan seni tenunan sejak lebih 1,000 tahun lalu.

Galeri itu juga menyediakan ruang jualan yang membariskan kepelbagaian motif songket dan keringkam yang dihasilkan di beberapa daerah di Sarawak.

Pengunjung juga boleh merasai sendiri pengalaman menenun seni sulaman dengan menggunakan kaedah tradisional.

Kini tidak ramai yang mahir menghasilkan seni tenunan tradisional itu dan langkah mewujudkan galeri dilihat tepat untuk menarik minat lebih ramai generasi muda untuk mendalami kemahiran warisan itu.

Hanya terdapat enam lokasi komuniti artisan keringkam di Sarawak ketika ini iaitu di perkampungan Melayu Kuching, Kampung Matang dan Semariang di Kuching, Kampung Belimbing Islam di Padawan, perkampungan Melayu Sibu dan Kampung Luak, di Miri.

Songket pula hanya dihasilkan di Taman Hijrah di Kuching; Kampung Gedong di Simunjan; Kampung Rajang di Tangjung Manis, Mukah; Kampung Punang, Lawas; Ranggau dan Kampung Buang Siol di Limbang; Penjara Puncak Borneo di Padawan dan Kampung Mang di Kota Samarahan.

BH

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Topik Hangat

Bagi Sumbangan Tak Tanya Kami, Pegawai Mukhriz Bidas Ebit Liew

ALOR SETAR - Eksekutif Media Menteri Besar Kedah mendakwa tindakan penceramah terkenal, Ustaz Ebit Lew memberikan bantuan kepada golongan asnaf di negeri itu telah...

Zahid Ingatkan Ismail Sabri Jangan Desak Isu TPM

BAGAN DATUK, 29 Nov -- Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini meminta pemimpin dan anggota UMNO tidak mendesak Perdana Menteri Tan Sri...

Tewas lagi, adakah Ketua Pembangkang akan letak jawatan?

KUALA LUMPUR - Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-undang (RUU) Perbekalan Belanjawan 2021 peringkat jawatankuasa bagi Jabatan Perdana Menteri (JPM). Keputusan diumumkan oleh Speaker Dewan Rakyat,...

Berita Berkaitan

Dulu Sesak Dan Meriah, Koh Samui Kini Ibarat ‘Ghost Town’ Tanpa Kehadiran Pelancong

Boleh dikatakan semua destinasi pelancong di seluruh dunia sesak dengan kehadiran pelancong. Kini, segalanya berubah selepas penularan wabak COVID-19 di seluruh dunia. Sunyi sepi tanpa...

Vivo Malaysia Lancarkan Siri V20 Memfokuskan Kamera Swafoto 44-Megapixel ‘Eye Autofocus’

Siri V daripada merupakan sebuah siri yang memfokuskan kepada kreativiti serta kemampuan kamera. Siri ini menjadi pilihan khusus buat mereka yang mahukan yang terbaik...

Dah penat tanya Ziana…

KUALA LUMPUR: Dari tahun ke tahun, persoalan mengenai single terbaharu penyanyi Ziana Zain sering tergantung tanpa jawapan pasti. Empunya diri pun sukar menjawab persoalan berkenaan....