Boleh Rayu Kurangkan Denda Tidak Pakai Pelitup Muka – Menteri

TANJUNG MALIM — Mereka yang dikenakan kompaun RM1,000 kerana tidak memakai pelitup muka masih boleh merayu pengurangan denda tersebut, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Justeru itu katanya tiada keperluan untuk meminda Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 bagi tujuan mengurangkan jumlah kompaun yang dikenakan.

“Kita kenakan RM1,000 tetapi mereka boleh merayu, kalau dikurangkan maka Kementerian Kesihatan yang mengeluarkan kompaun boleh memberi pengurangan. Jadi, saya rasa tidak perlu pinda akta tersebut kerana nak meminda akta memerlukan masa.

“Sedangkan kes sedang berlaku dan tindakan perlu dilakukan sekarang,” katanya kepada pemberita selepas melawat tapak mural kemerdekaan dan pasar pagi Slim River, di sini.

Beliau juga berkata jika perlu dilakukan pindaan terhadap akta itu, usul akan dibawa ke Parlimen pada sesi akan datang.

Beliau mengulas gesaan Ahli Parlimen Bandar Kuching Kelvin Yii Lee Wuen supaya kerajaan mengkaji semula kadar denda RM1,000 yang dikenakan terhadap mereka yang tidak memakai pelitup muka kerana jumlah itu dilihat membebankan orang ramai, khususnya golongan B40 dan pelajar.

Sementara itu, ditanya mengenai kewujudan virus Covid-19 dengan mutasi D614G yang 10 kali lebih mudah menjangkiti individu lain di negara ini, Ismail Sabri mengingatkan rakyat agar terus patuh prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.

“Saya dimaklumkan oleh Kementerian Kesihatan bahawa virus yang dibawa (kluster) Sivagangga itu telah dapat dikawal, jadi tidak ada lagi penyebaran virus tersebut (bagi kluster itu) di Kedah, Perlis dan sebagainya,” katanya.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam kenyataannya hari ini berkata Institut Penyelidikan Perubatan telah mengesan mutasi jenis D614G dalam tiga kes daripada Kluster pesakit bawah siasatan (PUI) Sivagangga dan juga satu kes daripada Kluster Ulu Tiram.

Katanya virus Covid-19 dengan mutasi D614G didapati 10 kali lebih mudah menjangkiti individu lain serta mudah merebak sekiranya disebar oleh individu ‘super spreader’.

Mengulas perkembangan lain, Ismail Sabri yang juga Naib Presiden Umno menasihati penyokong dan jentera Barisan Nasional (BN) pada kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim supaya sentiasa mematuhi SOP ditetapkan Kementerian Kesihatan bagi mengelak penularan wabak Covid-19.

“Saya faham kita nak kerja untuk menangkan calon, tempat sesak kalau tak boleh nak lakukan penjarakan fizikal wajib pakai pelitup muka,” katanya.

Sementara itu, ketika ditemui pemberita semasa melawat pusat media PRK DUN Slim, Ismail Sabri berkata tiada keperluan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Bersasar Secara Pentadbiran (Temco) di seluruh Kedah.

Beliau berkata kemunculan kluster baharu jangkitan Covid-19 di satu-satu kawasan bukan bermakna Temco perlu dilaksanakan dan arahan tersebut hanya dikuat kuasa selepas mendapat nasihat daripada Kementerian Kesihatan.

“Setakat ini, tiada arahan (laksanakan Temco di seluruh Kedah) melainkan Kementerian Kesihatan maklumkan ia perlu, baru kita akan umumkan serta menyenaraikan apa perkara yang boleh dan tidak sebelum mengeluarkan perintah Temco,” katanya.

Sehingga kini, Kedah mencatatkan empat kluster Covid-19 iaitu Kluster Sivagangga, Kluster Tawar, Kluster Muda dan Kluster Sala membabitkan daerah Kubang Pasu, Padang Terap, Kulim, Baling, Kuala Muda dan Yan.

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Saya Tak Tahu Suami dan Anak Zeti Terima Wang 1MDB – Mahathir

PETALING JAYA - Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak mengetahui berhubung dakwaan bahawa suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara,...

Ezlynn ada dipanggil SPRM

Kuala Lumpur: Penyanyi Ezlynn, 39, mengesahkan dia ada dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan sudah tampil memberi keterangan di ibu pejabat SPRM di...

Berita Berkaitan

Harga Minyak Dunia Turun Susulan Lonjakan Kes Jangkitan Covid-19 Di India

NEW YORK – Niaga hadapan minyak mentah berakhir rendah, turun dari paras tertinggi dalam satu bulan kerana kebimbangan terhadap India yang mungkin mengenakan sekatan...

Semua Daerah Di Kelantan Kini Di Bawah PKP – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR - Semua jajahan (daerah) di Kelantan akan berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) setelah tiga lagi jajahan/daerah iaitu Jeli, Kuala Krai...

PAS Sedia Jadi Orang Tengah Selesaikan Pertelingkahan UMNO, Bersatu

PASIR PUTEH - PAS bersedia untuk menjadi orang tengah bagi menyelesaikan pertelingkahan antara UMNO dan Bersatu demi kelangsungan pemerintahan negara menjelang Pilihan Raya Umum...