KUALA LUMPUR- PAS sebuah parti yang memperjuangkan Islam sebagai akidah dan syariat serta menjadikannya sebagai panduan berpolitik dan bernegara.

Hal demikian Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Senator Datuk Ahmad Yahya menegaskan cadangan supaya PAS dibubarkan adalah tidak relevan.

Kerana katanya, Fasal 3, 5, 6 dan 7 Perlembagaan PAS (Pindaan 2020) terlalu jauh untuk dibandingkan dengan Fasal 3.1 Perlembagaan UMNO.

Bahkan kata beliau, Dewan Ulamak PAS Pusat bersedia untuk membantu UMNO bagi memastikan perubahan yang dibuat bukan sekadar di atas kertas sahaja dan UMNO benar-benar jujur untuk menegakkan Islam seperti yang diperjuangkan oleh PAS.

“Dewan Ulamak PAS Pusat juga ingin memaklumkan bahawa, PAS bukanlah semata-mata sebuah pertubuhan politik yang memperjuangkan Islam dari aspek Islam sebagai agama Persekutuan seperti termaktub dalam Perlembagaan sahaja, tetapi PAS memperjuangkan Islam sebagai aqidah dan syariat serta menjadikannya sebagai panduan berpolitik dan bernegara.

“Dewan Ulamak PAS ingin menegaskan bahawa, PAS menjadikan Islam dan sumber-sumber hukumnya sebagai dasar dan panduan berpolitik dan berorganisasi sebagaimana dituntut oleh kehendak Perlembagaan PAS di dalam Fasal 3 (Dasa), Fasal 5 (Tujuan PAS), Fasal 6 (Usaha-Usaha) dan Fasal 7 (Hukum dan Kekuasaan),” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Bahkan jelas beliau, menjadi tanggungjawab kepada semua ahli PAS untuk taat dan patuh kepada hukum-hukum dan ajaran-ajaran Islam yang menjadi dasar PAS sebagaimana dituntut oleh Fasal 85(1) Perlembagaan PAS (Pindaan 2020).

“Dewan Ulamak PAS Pusat mengambil maklum berkenaan kenyataan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan yang mencadangkan PAS dibubarkan kerana UMNO turut membawa wadah perjuangan Islam dan sudah meminda perlembagaan partinya pada 2019 dengan meletakkan agenda mempertahan dan mendokong cita-cita agama Islam sebagai asas dan tujuan utama, berbanding hanya mendokong perjuangan kebangsaan Melayu.

“Dewan Ulamak PAS Pusat ingin menzahirkan rasa syukur dengan perubahaan yang telah dibuat pada 2019, kerana peruntukan Fasal 3.1 Perlembagaan UMNO tersebut adalah selari dengan apa yang diperjuangkan oleh PAS sejak awal penubunnya pada tahun 1951,” jelasnya.

Semalam, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan mencadangkan PAS dibubarkan kerana UMNO turut membawa wadah perjuangan Islam.

Katanya, UMNO sudah menjadi parti politik yang turut membawa wadah perjuangan Islam dan sudah meminda perlembagaan parti pada 2019 dengan meletakkan agenda mempertahan dan mendokong cita-cita agama Islam sebagai asas dan tujuan utama, berbanding hanya mendokong perjuangan kebangsaan Melayu.