AGC tolak representasi Isham Jalil untuk mohon maaf secara terbuka

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Jabatan Peguam Negara (AGC) menolak representasi dikemukakan bekas Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno, Isham Jalil yang didakwa menghina mahkamah berhubung kenyataan mengenai kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan SRC International Sdn Bhd membabitkan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Timbalan Pendakwa Raya (TPR), Mohamad Mustaffa P Kunyalam memaklumkan perkara itu ketika sebutan kes hari ini di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Noorin Badaruddin.

“Representasi dikemukakan pemohon (Isham atau nama sebenarnya Hizatul Isham Abdul Jalil) ditolak oleh AGC.

“Kami mohon untuk mahkamah menetapkan tarikh pendengaran kes,” kata Mohamad Mustaffa yang turut dibantu TPR Ahmad Akram Gharib, lapor Bernama pada Rabu.

Representasi itu dihantar kepada AGC pada 25 Mac lepas berkaitan permohonan maaf secara terbuka yang akan dibuat Isham terhadap badan kehakiman.

Prosiding itu turut dihadiri peguam, Tan Sri Azhar Azizan Harun mewakili Isham.

Pada 4 Mac lepas, mahkamah membenarkan permohonan Peguam Negara untuk memulakan prosiding komital terhadap Isham.

Peguam Negara dalam permohonan yang difailkan pada 28 Disember tahun lepas, turut memohon agar mahkamah memenjara atau mengenakan hukuman denda terhadap Isham.

Permohonan itu difailkan atas alasan Isham telah mengucapkan kata-kata berbentuk penghinaan kepada mahkamah dalam satu temu bual bertajuk Townhall For Justice: Keadilan Sebenarnya Untuk Siapa? yang disiarkan di laman Facebook The Malaya Post pada 30 September tahun lepas.

Peguam Negara mendakwa dalam temu bual itu, Isham telah mempersoal proses perbicaraan dan rayuan membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam kes berkaitan syarikat SRC International serta 1MDB.

Isham turut didakwa mempertikai proses pendengaran permohonan penarikan diri Datuk Collin Lawrence Sequerah yang mendengar perbicaraan kes 1MDB di Mahkamah Tinggi di sini serta proses rayuan di Mahkamah Persekutuan dalam kes SRC International.

Peguam Negara juga mendakwa perkataan yang diucapkan oleh Isham telah mengaibkan Badan Kehakiman dan boleh menggugat keyakinan orang awam terhadap institusi itu.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat