PM Ketengahkan Isu Myanmar Di Sidang Kemuncak ASEAN Ke-42

- Advertisement -

LABUAN BAJO  – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengetengahkan isu Myanmar dan kesannya kepada Malaysia pada Sidang Kemuncak ASEAN ke-42 hari ini.

Beliau berkata Presiden Indonesia Joko Widodo telah menyentuh dalam ucapannya yang berterus terang dan jelas, mencabar pemimpin serantau supaya menumpukan perbincangan kepada kepentingan bahawa ASEAN terus kekal menjaga kebebasan, kemerdekaan dan maruahnya.

“Cabaran oleh pengerusi (ASEAN) itu termasuk keupayaan dan keazaman kita untuk mencari penyelesaian secara baik kepada isu Myanmar.

“Hasil rundingan yang dilindungi ini, negara anggota khususnya Malaysia terpaksa bergelut dengan lebih 200,000 pelarian Burma,” kata beliau dalam intervensinya pada sesi pembukaan dan pleno sidang kemuncak itu.

Dalam temu bual eksklusif dengan media tempatan, Anwar menyeru ASEAN agar lebih tegas menyelesaikan krisis Myanmar susulan serangan terbaru terhadap rombongan bantuan kemanusiaan di negara itu.

“Isu ini berlarutan begitu lama. Perundingan, penglibatan membina. Tapi tidak membantu. Harus ada metodologi baru untuk menenangkan keadaan,” kata beliau dipetik Tempo.

Joko Widodo dalam ucapan pembukaannya pada sidang kemuncak itu berkata perpaduan adalah kunci untuk menggalakkan keamanan dan pertumbuhan di tengah-tengah ekonomi global yang semakin pulih, persaingan yang semakin sengit, dan dinamik global yang semakin tidak dapat diramalkan.

“Persoalannya, adakah ASEAN akan menjadi pemerhati semata-mata, adakah ASEAN tidak akan berbuat apa-apa, dan adakah ASEAN mampu menjadi pemacu keamanan dan pertumbuhan?

“Saya yakin kita semua percaya ASEAN mampu. Kuncinya ialah perpaduan. Dengan perpaduan, ASEAN akan dapat menjadi kuasa utama dalam membawa keamanan dan pertumbuhan,” kata presiden itu. – Bernama

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat