Pahang bersolidariti bersama Palestin – MB Wan Rosdy

- Advertisement -

KUANTAN: Pahang bersolidariti dengan rakyat Palestin, kata Menteri Besar Pahang, Dato’ Sri Wan Rosdy Wan Ismail.

Katanya, beliau melahirkan rasa sedih dan kecewa terhadap konflik terbaharu Palestin-Israel yang telah menyebabkan lebih 1,000 nyawa menjadi korban,

Beliau juga menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (UNSC) serta seluruh masyarakat antarabangsa bersatu hati untuk mengecam serta mendesak agar peperangan yang tercetus sejak 7 Oktober lalu dihentikan segera.

“Kerajaan Negeri Pahang melahirkan rasa sedih dan kecewa terhadap konflik terbaharu Palestin-Israel yang telah menyebabkan lebih 1,000 nyawa menjadi korban.

“Kerajaan Negeri Pahang juga menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (UNSC) serta seluruh masyarakat antarabangsa bersatu hati untuk mengecam serta mendesak agar peperangan yang tercetus sejak 7 Oktober lalu dihentikan sagera,” tegasnya.

Tegas Wan Rosdy lagi, hak tanah rakyat Palestin yang telah dirampas oleh rejim haram Israel sejak 75 tahun lalu perlu diserahkan kembali kepada rakyat Palestin.

Kekejaman dan penindasan rejim Israel terhadap rakyat Palestin perlu mendapat pembelaan sewajarnya oleh masyarakat antarabangsa.

“Dalam pada itu, hak tanah rakyat Palestin yang telah dirampas oleh rejim haram Israel sejak 75 tahun lalu perlu diserahkan kembali kepada pemilik asalnya, serta penubuhan sebuah negara Palestin yang merdeka dan berdaulat perlu ditubuhkan dengan disokong oleh seluruh negara dunia.

“Saya dan seluruh rakyat di Negeri Pahang akan terus bersolidariti demi keamanan dan kesejahteraan rakyat Palestin yang sering menjadi mangsa penindasan dan kekejaman rejim Israel tanpa mendapat pembelaan sewajarnya oleh masyarakat antarabangsa.

“Saya berdoa semoga rakyat Palestin dilindungi, dikasihi, diberikan kekuatan, ketabahan serta keadilan yang sewajarnya agar mereka dapat hidup aman dan damai di tanahair mereka sendiri,” katanya.

 

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat