Pintu pagar semua balai polis ditutup selepas 10 malam susulan insiden Ulu Tiram – KDN

- Advertisement -

KUALA LUMPUR- Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail memaklumkan pintu pagar semua balai polis di seluruh negara akan ditutup selepas 10 malam.

Jelas Saifuddin, tindakan itu adalah sebagai antara langkah untuk memperketatkan keselamatan di premis berkenaan susulan insiden di Balai Polis Ulu Tiram, Johor baru-baru ini.

Tambahnya, langkah itu diambil sebagai mengimbangi keperluan untuk masyarakat dan menjaga keselamatan anggota bertugas.

“Ekoran peristiwa di Balai Polis Ulu Tiram, tindakan segera PDRM adalah memperketatkan prosedur operasi standard bagi semua kawasan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), balai dan premis utama polis di bawah arahan pentadbiran supaya perbaiki beberapa arahan.

“Susulan isu sama, arahan pentadbiran perintah tetap Ketua Polis Negara turut memasukkan supaya balai polis ditutup selepas 10 malam.

“Kita kena imbangi balai polis sebagai tempat rakyat mengadu dan dalam masa sama balai polis juga turut jadi sasaran. Jadi, kita kena imbangi kedua-duanya,” katanya.

Beliau berkata demikian di Dewan Rakyat pada Selasa, menjawab soalan Datuk Seri Richard Riot (GPS – Serian) mengenai langkah untuk memperketatkan keselamatan di balai polis di Malaysia susulan insiden baru-baru ini.

Kes di Ulu Tiram menyaksikan dua anggota polis terkorban selepas diserang seorang lelaki bertopeng bersenjatakan parang dengan suspek juga meninggal dunia.

Serangan itu turut mengakibatkan seorang lagi anggota polis cedera akibat terkena tembakan di bahu.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat