Pancaran “AURA” Ernie Zakri di dalam album terbarunya..

- Advertisement -

Setelah lama menyepi berdiam diri kini peminat Ernie Zakri boleh merasa lega apabila  bintang berbakat besar ini muncul dengan album terbarunya yang berjudul “AURA”. Di dalam media sosialnya Ernie telah memberi petunjuk gambaran sedikit demi sedikit mengenai kemunculan album terbarunya ini beberapa minggu lalu. Akhinya Album solo pertama Ernie di bawah Universal Music Malaysia yang berjudul “AURA” telah membuat kemunculanya.

Ernie menjelaskan mukadimah tentang mahakarya terbaharunya ini, album AURA ini sangat istimewa kerana ia menceritakan tentang sumber kekuatan seseorang. Semua lagu dalam album ini berkisahkan nasihat, motivasi dan sumber kekuatan untuk insan yang memerlukan semangat. Sebagai pembuka cerita kepada album ini, lagu berjudul Masing-Masing diberi penghormatan menjadi single pertama untuk memperkenalkan AURA.

‘Masing-Masing’ adalah sebuah lagu galau yang bertemakan putus cinta. Digubah dan ditulis oleh Ade dari kumpulan Govinda bersama Nabila V, ia mempunyai jalan cerita tersendiri.

“Saya dan Mas Ade bersependapat untuk menghasilkan lagu galau dengan kisah putus cinta yang sedikit berbeza. Masing-Masing mengisahkan pasangan yang terpaksa teruskan kehidupan mereka dengan cara berpisah demi mencari kebahagiaan diri sendiri. Tidak semua perpisahan tentang pertengkaran atau pergaduhan. Ada perpisahan yang berlaku atas persetujuan kedua-dua pihak demi mencapai kebahagiaan sendiri. Saya tahu ramai rakyat Malaysia yang suka lagu galau sebegini,” tambah Ernie lagi.
Lagu tersebut menjalani proses rakaman di Yogyakarta, Indonesia dengan begitu mudah.

Ernie Zakri menceritakan bahawa, ia tidak terasa seperti bekerja malah seolah-olah sedang bercuti kerana semuanya lancar dan senang. Kami hanya mengambil masa sehari untuk rakaman. Buat video muzik pula kami hanya perlukan setengah hari sahaja untuk penggambaran.

Video muzik yang berkonsep penuh kesenian itu menampilkan dua orang penari yang menyampaikan jalan cerita secara simbolik lewat setiap pergerakan yang ditampilkan dalam bentuk seni tari.

Ernie menceritakan tentang video muzik Masing Masing, terdapat dua orang penari yang bercerita dengan pergerakan. Setiap gerak tari ada maknanya. Sebagai contoh, ada babak mereka jatuh, itu ada maksud simbolik yang tersirat tentang mesej yang disampaikan dalam lagu itu.

Album AURA yang membabitkan ramai komposer dan penerbit mengambil masa perancangan sekitar setahun kerana Ernie mempunyai beberapa permintaan khas.

“Saya yang meminta sendiri lagu daripada penulis serta pencipta yang terbabit dalam album ini. Proses rakaman kesemua lagu juga memakan waktu sekitar tiga hingga empat bulan untuk disiapkan. Jadi saya harap para pendengar akan dapat memahami apa yang saya cuba sampaikan di dalam album ini. Semoga ia menjadi teman buat mereka yang memerlukan semangat serta kekuatan itu,” bingkas Ernie menutup bicara.

Kim Lim, Pengarah Urusan Universal Music Malaysia, turut menzahirkan keyakinan terhadap kemampuan dan potensi Ernie Zakri untuk meluncur lebih jauh dalam kareer muziknya di bawah label ini. “Kami mempunyai perancangan yang rapi untuk memastikan nama Ernie Zakri bukan sahaja terpahat di hati peminat Malaysia, malah di rantau ini terutamanya Indonesia. Selain menghasilkan karya muzik yang berkualiti untuk para peminat, Ernie juga akan berkolaborasi bersama beberapa jenama tempatan sebagai salah satu strategi mengembangkan kareer beliau. Sebagai contoh, hari ini kami melancarkan album AURA Ernie Zakri bersama dengan koleksi tudung jenama tempatan Ayuwan.”

Album ini menampilkan 10 buah lagu dengan pembabitan nama-nama besar industri muzik serantau seperti Aubrey Suwito, Ezra Kong, Faizal Tahir, Amylea Azizan, Rozi Sangdewi, Helen Yap, Firdaus Rahmat, John Jeeves, Ade Govinda dan beberapa orang lagi. Ia turut menampilkan suami Ernie sendiri, Syamel yang menyumbangkan lagu ‘Jangan Hilang Percaya’.

AURA bakal berada di semua platform digital bermula Jumaat 3 November 2023, dan video muzik lagu Masing-Masing pula akan berada di laman YouTube pada hari yang sama.

SENARAI LAGU DALAM ALBUM AURA:

Judul: Intro Buat Kamu
Lirik: Ernie Zakri, John Jeeves
Komposer: Ernie Zakri, John Jeeves
Susunan: John Jeeves
Penerbit: John Jeeves

Judul: Aura
Lirik: Ernie Zakri, John Jeeves, Firdaus Rahmat
Komposer: Ernie Zakri, John Jeeves, Firdaus Rahmat
Susunan: John Jeeves
Penerbit: John Jeeves

Judul: Masing-Masing
Lirik: Ade Govinda & Nabila V
Komposer: Ade Govinda
Penerbit: William Chow

Judul: Terima Seadanya
Lirik: Mage, Faizal Tahir
Komposer: Mage, Faizal Tahir
Penerbit: Adib Hussain

Judul: The Best
Lirik: Firdaus Rahmat, John Jeeves, Shazriq Azeman
Komposer: Firdaus Rahmat, John Jeeves, Shazriq Azeman
Penerbit: Firdaus Rahmat, John Jeeves

Judul: Gelita
Lirik: Slen Fadzil
Komposer: Slen Fadzil, Helen Yap
Penerbit: Helen Yap

Judul: Tercipta Sempurna
Lirik: Ezra Kong
Komposer: Ezra Kong
Penerbit: Ezra Kong

Judul: Jangan Hilang Percaya
Lirik: Syamel
Komposer: Syamel, Jiwa
Penerbit: Aubrey Suwito

Judul: Satu Cinta
Lirik: Amylea Azizan
Komposer: Amylea Azizan
Penerbit: Amylea Azizan

Judul: Persis Katarsis
Lirik: Rozi Sangdewi
Komposer: Aubrey Suwito
Penerbit: Aubrey Suwito

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat