Saudia memenangi syarikat penerbangan yang paling berkembang di Anugerah Skytrax 2024

- Advertisement -

Saudia, pembawa bendera nasional Arab Saudi, telah dinamakan sebagai ‘Syarikat Penerbangan Paling Berkembang di Dunia’ dan menduduki tempat pertama untuk Katering Kelas Ekonomi Terbaik di Anugerah Skytrax World Airline 2024.

Acara ini dianjurkan oleh Skytrax, organisasi penarafan pengangkutan udara antarabangsa yang terkenal dengan penilaiannya terhadap industri penerbangan global. Anugerah World Airline adalah berdasarkan tinjauan kepuasan pelanggan global yang komprehensif yang dijalankan selama beberapa bulan, merangkumi lebih daripada 375 syarikat penerbangan di seluruh dunia.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Saudia telah menunjukkan kemajuan yang tiada tandingan dalam penilaiannya, memperoleh gelaran ‘Syarikat Penerbangan Paling Berkembang di Dunia’ untuk kali ketiga.

Trajektori luar biasa Saudia telah menyaksikan kedudukannya melonjak dalam tempoh tujuh tahun yang lalu, naik dari tempat ke-82 pada tahun 2017 ke tempat ke-23 pada tahun 2023, dan mencapai kedudukan ke-20 pada tahun 2024.

Program transformasi ‘SHINE’ Saudia telah menjadi instrumental dalam mencapai pencapaian yang luar biasa ini kerana inisiatifnya yang memberi tumpuan kepada meningkatkan pengalaman tetamu, mengoptimumkan kecekapan operasi, dan meningkatkan penawaran perkhidmatan dan produknya, diikuti dengan pelancaran era baharu transformasi digital Saudia dan teknologi canggih.

Usaha-usaha ini telah memacu Saudia untuk berada dalam kalangan 10 syarikat penerbangan terbaik di dunia dalam Prestasi Ketepatan Masa (OTP) sepanjang tahun 2023, mengekalkan kedudukan ini selama enam bulan berturut-turut.

Yang ketara, pada Mei 2024, Saudia berada dalam kalangan lima teratas untuk Prestasi Ketepatan Masa Ketibaan (OTP-A) dan pertama di dunia untuk Prestasi Ketepatan Masa Berlepas (OTP-D) tertinggi. Engr. Ibrahim Al-Omar, Ketua Pengarah Kumpulan Saudia, berkata: “Anugerah ini mengesahkan dedikasi Saudia terhadap kecemerlangan dan komitmen kami untuk mencapai objektif Strategi Nasional untuk Perkhidmatan Pengangkutan dan Logistik.

Dengan mematuhi piawaian kualiti tertinggi dalam industri penerbangan, kami sentiasa mengutamakan inovasi perkhidmatan, dengan meningkatkan pengalaman tetamu, dan mengoptimumkan kecekapan operasi.

“Dedikasi yang tidak berbelah bahagi ini telah meletakkan Saudia sebagai penghubung global terkemuka, menghubungkan dunia kepada Kerajaan untuk melayani pelbagai sektor termasuk perniagaan, pelancongan, hiburan, sukan, Haji, dan Umrah.

” Edward Plaisted, CEO Skytrax berkata: “Kami mengucapkan tahniah kepada Saudia atas pencapaian yang hebat ini dan kejayaan yang luar biasa ini. Untuk diiktiraf kerana perubahan dan peningkatan kualiti adalah bukti kerja keras oleh pengurusan dan kakitangan di Saudia dan pengiktirafan ini sepatutnya menjadi sumber kebanggaan.”

Saudia telah merangka hala tuju dan strategi masa depannya dengan jelas, meletakkannya untuk mencapai penilaian tertinggi dalam penilaian Skytrax pada tahun-tahun akan datang. Ini dibuktikan dengan penandatanganan dua perjanjian penting dengan Boeing dan Airbus untuk memperoleh 154 pesawat baharu.

Selain itu, Saudia sedang menjalani penambahbaikan radikal terhadap kabin tetamunya, termasuk tempat duduk kelas tetamu dan perniagaan, serta memperkenalkan internet dalam penerbangan berkelajuan tinggi dan menaik taraf skrin hiburan dalam penerbangan kepada resolusi tertinggi dalam industri.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat