PN mahu memanfaatkan pengaruh Dr M, kata Tuan Ibrahim

- Advertisement -

PETALING JAYA: Pembangkang mahu menjadikan Dr Mahathir Mohamad penasihat tidak rasmi kepada empat negeri yang dipimpin oleh Perikatan Nasional untuk memanfaatkan pengaruh bekas perdana menteri, kata pemimpin PAS..

Tuan Ibrahim Tuan Man berkata mereka telah memutuskan untuk tidak menjadikan Pengerusi PN Muhyiddin Yassin sebagai penasihat kerana “dia sudah menjadi sebahagian daripada kita,” katanya kepada Malaysiakini.

Timbalan Presiden PAS juga berkata terdapat sebab-sebab “jelas untuk mengadakan kerjasama dengan bekas MP Langkawi itu.

“Kami mahu seberapa ramai individu berpengaruh yang boleh bersama kami. Setiap tokoh mempunyai pendukung dan pengikutnya sendiri.

“Jika kita boleh mendapatkan tokoh-tokoh berpengaruh seperti ini untuk menyertai kita, mereka boleh membina gelombang, sama ada besar atau kecil,” kata Tuan Ibrahim.

Tuan Ibrahim juga menafikan bahawa parti Islam cuba menghalang Muhyiddin atau mendorong Mahathir.

Mahathir, katanya, telah menunjukkan bahawa dia tidak berminat untuk bersaing untuk pilihan raya dan hanya mahu menyumbang dengan apa-apa cara yang dia boleh.

Salleh Said Keruak, seorang bekas menteri persekutuan, sebelum ini mendakwa bahawa PAS menjadikan Mahathir penasihat tidak rasmi sebagai bukti mahu menjadikan beliau sebagai pemimpin de facto PN.

Sementara itu, Muhyiddin berkata beliau tidak mempunyai masalah dengan perlantikan Mahathir sebagai penasihat kepada “kerajaan 4 negeri”, atau SG4.

“Keputusan itu dibuat oleh PN, terutamanya oleh kerajaan empat negeri berkenaan. Mungkin mereka melihat Mahathir sebagai seorang ahli politik yang sangat berpengalaman dan boleh memberi nasihat kepada mereka.”

Presiden Bersatu juga berkata beliau menyokong langkah itu dan berharap empat negeri itu akan dapat membangunkan ekonomi mereka lebih lanjut.

Menurut menteri besar Terengganu, Ahmad Samsuri Mokhtar, empat negeri telah bersetuju untuk menjadikan Mahathir sebagai penasihat tidak rasmi yang memberi tumpuan utama kepada pengurusan yang berkesan dan cekap.

Peranan Mahathir, katanya, ialah untuk menghubungkan empat negeri itu dengan pelabur dari negara-negara seperti Jepun dan Korea Selatan yang mempunyai hubungan yang baik dengan beliau.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat