Konsert Dato’ M. Nasir Cipta 3 – kemuncak trilogi seni dan hadiah Harley-Davidson ikonik menanti peminat

- Advertisement -

Konsert Dato’ M. Nasir Cipta 3 bukan sekadar penutup kepada sebuah trilogi yang mendefinisikan semula persembahan seni muzik tanah air. Ia adalah simbol kemuncak perjalanan artistik seorang seniman agung, dan kali ini, beliau memilih untuk menamatkannya dengan dentuman rock yang akan dikenang sepanjang zaman. Bertempat di Axiata Arena, Bukit Jalil, pada 27 September 2025, konsert ini menjanjikan sebuah malam yang bukan hanya dipenuhi muzik dan emosi, tetapi juga satu pengalaman gaya hidup yang unik – termasuk peluang membawa pulang sebuah motosikal Harley-Davidson Softail STD FXST bernilai RM114,000.

Lebih daripada sekadar persembahan muzik, Cipta 3 adalah sebuah pernyataan seni dan kebebasan. Dengan tema “Malam Ini Gua Rock,” konsert ini membingkai seluruh malam dalam semangat lantang muzik rock yang selama ini menjadi nadi kekuatan Dato’ M. Nasir dalam menyampaikan mesej sosial, spiritual dan budaya. Lagu-lagu yang bakal dipersembahkan adalah karya-karya yang bukan sahaja dicipta dan dinyanyikan beliau, malah pernah menjadi jalur suara kepada zaman-zaman penting dalam hidup rakyat Malaysia. Karya-karya seperti “Phoenix Bangkit Dari Abu”, “Apokalips” dan “Mentera Semerah Padi” tidak hanya menampilkan keindahan melodi, tetapi turut sarat dengan falsafah yang menyentuh akal dan jiwa.

Apa yang menjadikan konsert kali ini lebih luar biasa ialah pengumuman hadiah eksklusif berupa sebuah motosikal Harley-Davidson Softail STD FXST yang akan diberikan kepada seorang peminat bertuah. Lebih simbolik lagi, motosikal itu terlebih dahulu akan diserahkan kepada Dato’ M. Nasir sendiri, sebelum beliau menghadiahkannya secara ikhlas kepada penonton yang terpilih melalui cabutan bertuah. Ini bukan sekadar hadiah bernilai enam angka, tetapi satu simbol pemberian seorang seniman kepada khalayaknya – sebuah jentera yang membawa erti kebebasan, keberanian dan jiwa rock sejati. Hadiah tersebut turut disertakan dengan insurans komprehensif daripada Etiqa, menandakan kerjasama strategik yang kreatif antara dunia seni, jenama gaya hidup dan syarikat insurans terkemuka.

Kerjasama tiga penjuru antara Dato’ M. Nasir, Harley-Davidson dan Etiqa menjadikan konsert ini sebagai sebuah acara yang menggabungkan semangat muzik dan gaya hidup dengan sempurna. Menurut Iman Tang, pengasas Icon Entertainment selaku penganjur utama, hadiah eksklusif ini bukan sekadar gimik atau tarikan komersial, tetapi benar-benar menggambarkan intipati konsert itu sendiri – tentang ekspresi tanpa batas, tentang keberanian menjadi diri sendiri, dan tentang kebebasan yang dirasai melalui muzik dan gaya hidup.

Kempen ini turut didukung secara digital melalui aplikasi Etiqa+, di mana pengguna telah mendapat akses awal kepada tiket pra-jualan pada 3 Julai 2025 selama 24 jam. Bagi peminat yang terlepas peluang ini, jualan umum telah dibuka pada 4 Julai 2025. Malah, bagi yang ingin mencuba nasib untuk mendapatkan tiket secara percuma, Etiqa turut menjalankan pelbagai kempen interaktif dalam aplikasi mereka dan media sosial.

Tiket konsert pula dijual mengikut enam kategori istimewa yang dinamakan sempena lagu-lagu ikonik Dato’ M. Nasir seperti Teguh (RM258), Opera Hidup (RM358), Isi dan Kulit (RM458), Sejati (RM488), Gadisku (RM558), dan Purnama atau Pawana (RM628), mencerminkan tahap keterikatan emosi dan nilai seni dalam setiap pakej yang ditawarkan. Peminat boleh membuat pembelian menerusi laman rasmi www.ticket2u.com.my/mnasircipta3 atau menghubungi talian WhatsApp rasmi penganjur di 012-6530700.

Satu lagi keunikan Konsert Cipta 3 ialah pendekatan tematik terhadap penampilan penonton yang diraikan secara terbuka dan inklusif. Dengan slogan ikonik “Rock Cara Lu… Janji Rock”, para hadirin digalakkan untuk hadir dengan gaya tersendiri yang mengekspresikan kefahaman masing-masing terhadap muzik rock – bukan sekadar genre, tetapi sebagai satu bentuk kebebasan individu. Penampilan menjadi ekspresi diri. Sama ada anda hadir lengkap dengan jaket kulit lusuh, seluar koyak, bandana klasik, t-shirt hitam atau hanya dengan semangat membara dalam jiwa, anda tetap akan menjadi sebahagian daripada malam yang akan dikenang ini sebagai meraikan suara rakyat, seni, dan keaslian diri.

Menambahkan lagi sentuhan eksklusif untuk para peminat sejati, anda kini boleh menyarungkan kasut edisi khas Fung Keoung x M. Nasir “Kembara Seniman Jalanan”, diinspirasikan daripada era perjuangan awal seniman agung ini yang menjadi simbol jalanan, perjuangan, dan idealisme. Kasut ini bukan sekadar item fesyen, tetapi satu bentuk penghormatan terhadap warisan muzik dan budaya. Ia boleh didapati secara eksklusif melalui laman rasmi Fung Keoung Sneakers di https://fsneakers.com/.

Trilogi Cipta bermula dengan Cipta 1 yang mengetengahkan kembali karya agung ciptaan Dato’ M. Nasir dari sudut gubahan. Ia disambung dengan Cipta 2 yang mengetengahkan elemen spiritual, misteri dan simbolik. Kini, Cipta 3 melengkapkan perjalanan itu dengan tenaga mentah rock – menjadikannya bukan hanya satu konsert, tetapi satu penceritaan seni yang menyeluruh, bersifat retrospektif dan kontemporari dalam satu masa.

Dato’ M. Nasir bukan sekadar menghibur, tetapi beliau mencipta. Cipta lagu, cipta momen, dan cipta memori. Konsert Cipta 3 adalah jemputan terakhir dalam trilogi ini, sebuah malam untuk kita menjadi saksi kepada seorang maestro yang telah berpuluh tahun membentuk bunyi dan bahasa dalam muzik Malaysia.

Dan mungkin, malam itu bukan hanya tentang muzik. Ia juga tentang anda. Tentang anda yang akan menyanyi bersama lagu-lagu zaman remaja, anda yang akan mengangkat tangan ke langit ketika gitar berbunyi, dan mungkin – anda yang akan pulang menunggang Harley-Davidson keesokan paginya.

Malam ini kita rock. Malam ini gua rock!.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat