Saya Dah Tak Ada Hati Kembali Kepada PKR – Adun Sungai Acheh

NIBONG TEBAL – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Acheh, Zulkifli Ibrahim mengakui kecewa dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) apabila tidak diberi peluang untuk membela diri sebelum dipecat.

Menurutnya, beliau amat terkejut apabila menerima surat pemecatan bertarikh 1 Julai kerana tiada alasan dinyatakan berhubung tindakan tersebut terhadapnya.

Zulkifli berkata, beliau juga terkilan apabila beberapa maklumat tidak benar disebarkan selepas pertemuannya dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 3 Jun lalu di kediaman Anwar di Bukit Gasing.

“Saya amat terkejut selepas menerima surat pemecatan kerana kesetiaan saya terhadap Anwar sejak 1998 tidak boleh dipertikaikan. Saya bersama rakan-rakan lain menempuh pelbagai cabaran dan dugaan demi perjuangan prinsip parti. Oleh itu, apabila saya dipecat tanpa diberi alasan dan peluang untuk saya membela diri, maka saya tidak boleh terima.

“Sepatutnya Jawatankuasa Disiplin Parti PKR perlu memanggil saya untuk siasatan sebelum pemecatan. Adakah ini tunjang prinsip PKR yang diagungkan selama ini,” katanya pada sidang media di Pusat Khidmat ADUN Sungai Acheh di sini tadi.

Turut hadir, ADUN Penaga, Mohd Yusni Mat Piah, Ketua Pembangkang Pulau Pinang, Datuk Muhamad Yusoff Mohd Noor dan ADUN Teluk Bahang, Zolkifly Md Lazim.

Tambahnya, beliau juga tidak akan membuat rayuan dalam tempoh yang diberikan kerana hilang kepercayaan terhadap Anwar.

“Saya sudah tiada hati untuk kembali kepada PKR, malah saya juga tidak akan membuat rayuan kepada parti. Untuk apa rayuan jika dari awal saya tidak diberi peluang untuk membela diri. Tiada apa yang boleh diharapkan dengan Anwar kerana beliau tidak jujur, bukan sahaja dengan rakyat malah ahli parti sendiri.

“PKR kena jujur dengan rakyat. Rakyat menderita terutamanya ketika penularan wabak Covid-19. Ramai hilang kerja, gaji dipotong. Perkara seperti ini lah yang perlu diberi perhatian, bukannya memberi tumpuan ke atas soal peribadi pemimpin tertentu dalam Pakatan Harapan (PH),” katanya.

Zulkifli turut mempertahankan tindakannya berjumpa dengan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dipertikaikan beberapa pihak.

“Mengapa Anwar boleh bertemu dengan Perdana Menteri? Adakah pertemuan itu untuk agenda rakyat atau demi agenda politiknya yang tiada kesudahan? Apa yang membezakan perjumpaan itu adalah, saya berjumpa kerana tugas dan tanggungjawab, bukannya inginkan jawatan semata-mata.

“Selain itu, saya juga diberi tekanan dan diganggu oleh kepimpinan PKR apabila bekerjasama dengan Ahli Parlimen Nibong Tebal, Datuk Mansor Othman. Fokus utama saya adalah membantu rakyat, bagi saya tidak salah untuk bekerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) ketika membantu rakyat,” katanya.

Ditanya mengenai parti yang akan disertainya selepas ini, Zulkifli berkata, beliau akan mengumumkannya dalam masa terdekat.

“Saya yakin PKR dan PH tidak boleh lagi menjadi sandaran rakyat pada masa akan datang. Oleh itu, saya memilih dan teguh dengan Perikatan Nasional untuk memastikan kerajaan Persekutuan yang mengutamakan kebajikan rakyat akan terus dipertahan dan dikekalkan.

“Saya sudah buat keputusan parti mana yang akan saya sertai. Saya akan serah borang keahlian dan umumkan dalam masa terdekat,” katanya.

Terdahulu, Zuklifli meluahkan rasa kecewa di Facebooknya selepas gambar pertemuan dengan Anwar pada 3 Jun lalu disebarkan di media sosial.

Beliau kemudiannya dilaporkan mengesahkan mengadakan perjumpaan bersama ADUN dari UMNO, Pas dan Bersatu dengan ADUN Seberang Jaya, Dr Afif Bahardin.

Topik Hangat

Ismail Sabri bakal dilantik TPM, Zahid dipinggir punca UMNO berantakan?

KUALA LUMPUR – Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob disebut-sebut bakal dinaikkan pangkat menjadi Timbalan Perdana Menteri. Desas-desus ini khabarnya antara punca UMNO...

Muhyiddin Mana Lebih Sakit Kena Cucuk Atau Titah Agong?

KUALA LUMPUR - Perkara yang paling ditakuti oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dan parti yang dipimpinnya ialah sidang Parlimen dan Pilihan Raya Umum...

Bicara Tangguh Lagi, Hakim Minta Zahid tak Hadir Mesyuarat Seminggu Sebelum Ke Mahkamah

KUALA LUMPUR – Selepas beberapa siri perbicaraan tertangguh, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Collin Lawrence Sequerah mengarahkan peguam bela agar menasihatkan tertuduh, Datuk Seri...

Berita Berkaitan

Tindakan PKR Terima Keahlian ADUN Amanah Tak Hormat Setiakawan – Pemuda Amanah

KUALA TERENGGANU - Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) Terengganu menganggap tindakan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menerima kemasukan tiga wakil rakyat Amanah ke parti itu...

Tindakan Tiga ADUN Amanah Keluar Parti Tak Serius – Khalid Samad

KUALA LUMPUR - Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (Amanah), Khalid Samad menyifatkan tindakan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) parti itu bertindak keluar parti...

Saya Miliki Sokongan Besar, Darurat Kerana Covid Tiada Kaitan Politik – Muhyiddin

KUALA LUMPUR - Perisytiharan darurat sama sekali tiada kaitan dengan politik atau untuk membolehkan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengekalkan jawatan sebagai perdana menteri sebaliknya...