Gema Raya Putrajaya 2026 – Picc bakal bergema dengan festival Raya paling meriah

PUTRAJAYA – Tahun 2026 bakal menjadi titik perubahan besar buat Putrajaya apabila bangunan yang selama ini sinonim dengan persidangan antarabangsa, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), dijadikan lokasi utama bagi sebuah festival Ramadan dan Syawal berskala besar. Festival yang dinamakan Gema Raya Putrajaya 2026@PICC ini bukan sekadar acara jual beli atau ruang membeli-belah, tetapi muncul sebagai platform baharu untuk mengangkat Putrajaya sebagai destinasi perayaan yang mempunyai identiti tersendiri.

Transformasi PICC menjadi lokasi perayaan ini memberi nafas baharu kepada bangunan ikonik tersebut. Jika sebelum ini ia hanya dikenali sebagai bangunan rasmi bertaraf dunia yang menempatkan mesyuarat penting negara, kini seluruh kawasan puncak bukit itu bakal dihidupkan dengan suasana Ramadan yang meriah bermula 15 Februari hingga malam menjelang 1 Syawal. Keindahan panorama Putrajaya yang dapat dilihat dari PICC, termasuk pemandangan tasik dan Jambatan Seri Gemilang, menjadikan festival ini tampak unik dan berbeza daripada bazar-bazar lain.

Pengarah Urusan Raydiates Blue Sdn. Bhd., Rayme Zainal menjelaskan bahawa pemilihan PICC adalah satu langkah untuk menjadikan lokasi itu lebih rapat dengan masyarakat. Beliau menekankan bahawa PICC tidak lagi hanya menjadi ruang eksklusif untuk delegasi atau pemimpin antarabangsa, sebaliknya bakal menjadi tempat rakyat berkumpul, beriadah dan berbelanja sambil menikmati suasana Ramadan dari puncak tertinggi Putrajaya. Menurutnya, mereka mahu mencipta pengalaman yang lebih menyeluruh, menggabungkan elemen budaya, komuniti, spiritual dan hiburan dalam satu ruang yang selamat dan selesa untuk semua.

Gema Raya Putrajaya 2026 juga dilihat sebagai sebahagian daripada usaha menjadikan Malaysia destinasi pilihan pelancong sempena Tahun Melawat Malaysia 2026. Banyak negara telah menjadikan Ramadan sebagai tarikan pelancongan, dan Putrajaya kini mengambil langkah yang sama dengan memperkenalkan festival yang bukan sahaja menawarkan pelbagai pilihan makanan dan barangan, tetapi juga program seni, budaya dan kerohanian. Pelancong yang hadir bukan sahaja dapat merasai suasana Ramadan Malaysia, tetapi turut berpeluang melihat warisan tekstil negara seperti kebaya dan batik yang dipersembahkan dalam bentuk runway dan paparan artisan.

Festival ini turut membawa impak besar kepada ekonomi tempatan. Lebih 300 usahawan akan terlibat, meliputi bidang fesyen, tekstil, kraftangan, gaya hidup dan makanan. Kehadiran zon gastronomi yang dinamakan E.A.T.S pula menyediakan pengalaman ‘street food’ di atas bukit dengan hidangan berbuka, moreh dan sahur yang disediakan oleh 20 usahawan terpilih. Konsep ini dijangka memberi pengalaman baru kepada pengunjung yang ingin menikmati makanan dalam suasana santai dan sedikit berbeza daripada kebiasaan.

Selain aktiviti ekonomi, festival ini juga menekankan aspek kerohanian. Antara yang dirancang termasuk tazkirah, solat tarawih berjemaah, bengkel kraf, sesi ramah mesra selebriti serta persembahan seni Islam. Malam 7 Likur pula dijangka menjadi antara momen paling dinantikan, apabila kawasan bukit diterangi pelita sebagai simbol perpaduan dan harapan. Festival ini turut mengetengahkan kempen kemanusiaan serta inisiatif infaq Ramadan bagi memberi peluang masyarakat menyumbang kepada mereka yang memerlukan, termasuk bantuan kepada rakyat Palestin.

Kemudahan untuk pengunjung juga diberi perhatian. PICC menyediakan 1,200 tempat letak kereta percuma dengan resit pembelian, selain surau luas dan selesa yang boleh menampung sehingga 300 jemaah pada satu masa. Ini memberi keyakinan kepada orang ramai bahawa mereka boleh menikmati festival dengan tenang tanpa memikirkan masalah parkir atau kesukaran mencari tempat solat.

Gema Raya Putrajaya 2026@PICC pada dasarnya membawa satu mesej penting: Putrajaya bukan lagi sekadar pusat pentadbiran, tetapi sebuah kota perayaan yang mampu menjadi tumpuan keluarga, komuniti dan pelancong. Dengan gabungan panorama bukit, budaya, seni, makanan, kerohanian dan gaya hidup moden, festival ini dijangka membuka lembaran baharu dalam cara rakyat Malaysia menyambut Ramadan dan Syawal.

Jika ini menjadi kenyataan seperti yang dirancang, Putrajaya bakal melakar sejarah sebagai bandar raya pertama di negara ini yang menaikkan Ramadan ke pentas bukit tertingginya. Dan PICC pula, buat pertama kali dalam sejarahnya, akan berdiri sebagai pusat perayaan rakyat bukan lagi sekadar dewan persidangan, tetapi rumah besar yang menyatukan semua.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat