Kritikan Mahathir Terhadap Bajet 2018

Tulisan asal oleh:
Salleh Said Keruak, Blog Salleh Said Keruak, 30 Oktober 2017

Pandangan Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai Bajet 2018 tidak koheren dan kurang konsistensi. Inilah yang berlaku apabila seseorang bercakap hanya untuk bercakap tetapi tidak mempunyai apa-apa untuk dikatakan. Mahathir berkata bahawa bajet Perdana Menteri Najib Tun Razak hanyalah bertujuan untuk mengambil hati rakyat dan menjadikan mereka gembira. Tetapi bukankah itu yang perlu dilakukan oleh kerajaan; menggembirakan rakyat? Berapa lamakah kerajaan yang menyusahkan rakyat akan bertahan?

Mahathir berkata beliau tidak tahu bagaimana kerajaan akan membayar kos untuk mentadbir negara itu jika apa yang kerajaan lakukan hanyalah memberi manfaat kepada rakyat. Tetapi bukankah ini apa yang dirungut oleh pembangkang: bahawa kerajaan tidak menjaga keperluan kewangan rakyat dan rakyat menderita di bawah kerajaan Barisan Nasional? Kemudian apabila kerajaan menjaga keperluan kewangan rakyat menerusi Bajet 2018, Mahathir berkata beliau tidak tahu dari mana wang itu akan datang dan merungut bahawa kerajaan akan perlu untuk meminjam lebih banyak wang.

Bukankah Pakatan Harapan yang berkata ia mahu menghapuskan semua caj tol di seluruh Malaysia dan menghapuskan GST serta banyak bentuk cukai yang lain? Jika ini dilakukan bagaimanakah kerajaan akan membayar untuk pembangunan? Kemudian mereka berkata mereka boleh membuat kembali wang itu dengan mengurangkan kebocoran dan menghapuskan rasuah? Berapa banyakkah kebocoran dan rasuah yang dikatakan itu? Bagaimanakah mereka sampai kepada jumlah itu apabila mereka tidak tahu butirannya? Mengatakan bahawa kerajaan akan mengurangkan cukai dan kemudian memulihkan cukai yang hilang melalui penjimatan adalah tidak masuk akal.

Link asal artikel:
https://sskeruak.blogspot.my/2017/10/mahathirs-criticism-of-budget-2018.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.