Bukan Isu Bila Giant Tutup Lima Cawangan Akibat Persaingan – Lim Sian See

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 30 Oktober 2017

Giant – bersama-sama dengan Tesco, BIG, JUSCO, Aeon – telah membuka banyak cawangan kedai di Malaysia selama bertahun-tahun.

Mereka telah membuka begitu banyak cawangan baru dan pasar raya sehinggakan mereka akhirnya bersaing sengit antara satu sama lain.

Beberapa bulan yang lalu, zaman untuk mempunyai kedai-kedai runcit yang besar telah berakhir disebabkan oleh peningkatan persaingan dalam industri, termasuk dari jualan runcit dalam talian, pasar raya besar tidak lagi praktikal dan kedai runcit juga semakin kecil.

Tetapi ini tidak menghalang TESCO daripada membuka dua lagi cawangan baru dan empat atau enam kedai kecil pada tahun 1997.

https://www.thestar.com.my/news/nation/2017/04/30/no-room-for-large-hypermarkets-now-tesco-ceo-they-are-no-longer-feasible/

Oleh itu, berita bahawa Giant merancang untuk menutup 5 cawangannya sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula mereka sebagai tindak balas terhadap perubahan dalam pasaran bukanlah sesuatu yang baru.

Kedai ditutup dan dibuka sepanjang masa.

Malah, Giant juga membuka cawangan baru yang besar di Tunjung, Kelantan pada Mac 2017.
http://m-business.amaniemedia.com/index.php/general-news/item/392-giant-tunjung-mall-opens-for-business

Perubahan adalah sebahagian daripada perniagaan – bukannya seolah-olah seluruh operasi ditutup seperti semasa zaman Mahathir (Kimisawa, Yaohan, Hankyu Jaya dan emporium-emporium lain).

Oleh itu, tidak perlu menjadikan isu bahawa 5 cawangan Giant merancang untuk tutup untuk menakut-nakutkan orang-orang supaya mempercayai bahawa Malaysia akan muflis.

Di samping itu, IKEA baru sahaja membuka cawangan gergasi di Cheras, dengan dua lagi yang akan datang di Johor dan Pulau Pinang.

Adakah anda fikir IKEA bodoh untuk melabur dalam membina cawangan-cawangan yang besar jika Malaysia akan muflis?

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.