Ambiga Kekal Berdiam Apabila Dipetik Sebagai Sumber Dakwaan Sarawak Report Terhadap PAS

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 31 Oktober 2017

(MMO) – Bekas presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Sreenevasan enggan mengulas hari ini apabila dipetik oleh Sarawak Report sebagai sumber kepada dakwaan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membayar berjuta-juta kepada pemimpin PAS.

Clare Rewcastle-Brown dari Sarawak Report dilaporkan mendakwa Ambiga membekalkannya dengan maklumat yang kini menjadi subjek fitnah yang difailkan oleh presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang terhadap Rewcastle-Brown di UK.

“Saya tidak boleh memberi komen mengenai perkara yang berlaku di mahkamah UK,” kata Ambiga kepada Malay Mail Online ketika dihubungi hari ini.

Memetik kenyataan pembelaan Rewcastle-Brown, portal berita The Malaysian Insight semalam melaporkan bahawa beliau mendakwa telah berbincang dengan Ambiga pada Julai 2016 mengenai PAS, Najib dan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Beliau kemudian mendakwa bahawa Ambiga memberitahunya bahawa beliau telah mendapat tahu dari sumber yang “dipercayai” mengenai dakwaan pembayaran RM90 juta daripada Najib kepada “pemimpin PAS”.

Hari ini, Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali At-Takiri dari PAS berkata, Ambiga mesti memberi respons kerana dipetik sebagai sumber tuduhan itu.

Ahli jawatankuasa pusat parti Islam itu menambah bahawa tuduhan terhadap PAS itu adalah bertujuan untuk mencemarkan imej parti beliau.

“Ambiga sebagai peguam perlu segera memberi respons. Adakah ini hanya satu dakwaan atau adakah ini perkara yang sebenar? Sebagai peguam, beliau perlu memberi respons. Ia adalah satu etika,” kata Khairuddin kepada pemberita ketika ditemui di Parlimen hari ini.

Hadi menyaman Rewcastle-Brown pada April atas laporan di laman web beliau tahun lalu yang mendakwa bahawa pemimpin PAS telah dibayar RM90 juta oleh Najib untuk berhenti menyerang 1MDB.

Hadi sedang menuntut ganti rugi yang tidak didedahkan jumlahnya dan injunksi yang menghalang Rewcastle-Brown daripada mengulangi dakwaan tersebut.

Pada bulan Ogos, mahkamah London mengarahkan Rewcastle-Brown membayar £15,000 (RM84,000) atau dua pertiga daripada kos kepada Hadi selepas gagal meyakinkan mahkamah untuk memaksa Hadi membayar deposit untuk menampung kos guamannya.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/ambiga-mum-on-being-source-of-sarawak-report-claim-against-pas/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.