Video: Isu Pijak Gambar Hadi, Jangan Hina Pemimpin Kata PAS

Bachok – PAS hari ini melahirkan rasa kesal terhadap tindakan peserta perhimpunan haram Bersih 4 yang didakwa memijak gambar presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

 

Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata perkara berkenaan tidak seharusnya berlaku kerana tindakan itu dilihat menghina Hadi.

 

 

“Kalau betul benda itu berlaku, bukan edit (disunting) maka memang tak sepatutnya berlaku. Gambar siapa-siapapun, terlebih lagi pemimpin tak sepatutnya kita hina, itu pendirian kitalah.

 

“Bukan setakat pemimpin PAS, mana-mana pemimpin pun. Kita sendiri pun tak pernah pijak gambar pemimpin (lain) walaupun kita berlawan dengan Umno atau siapa (pemimpin parti) pun,” katanya.

 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Hari Kebangsaan 2015 di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Bachok di Bachok.

 

Amar mengulas tindakan peserta Bersih 4 yang menjadi viral di media sosial selepas didakwa memijak gambar Hadi dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

 

Sementara itu, Amar yang juga timbalan menteri besar Kelantan berkata penyertaan peserta Melayu dalam perhimpunan Bersih kali ini berkurangan apabila PAS tidak terlibat secara aktif berbanding beberapa siri perhimpunan itu sebelum ini.

 

“Tapi pendirian PAS, kita tak arah dan tidak larang (anggota parti untuk sertai Bersih 4). Mereka (anggota parti) yang pergi atas (kapasiti) individu, bukan atas (arahan) parti,” katanya.

 

PAS menarik diri daripada menyertai perhimpunan berkenaan selepas memutuskan hubungan dengan rakan sekutunya dalam pakatan pembangkang, DAP, pada muktamar tahunan parti itu baru-baru ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!