Pembangkang Hanya Peraktikan Politik ‘Bikini’

Kuala Lumpur – Banyak yang telah dikupas dan dibicarakan berkaitan krisis perebutan kerusi Menteri Besar (MB) Selangor ini dan bagaimana demi survival politik, nepotisme dihalalkan. Malah, apa yang lebih menggerunkan lagi ialah bagaimana percubaan untuk membunuh karakter Tan Sri Khalid Ibrahim melalui penerbitan laporan 91 muka surat turut dihalalkan.

Untuk memahami keseluruhan konteks krisis politik pembangkang daripada sudut sains politik itu sendiri bukannya mudah. Masakan tidak apabila ada pakar perlembagaan yang gah berbicara bagaimana Wan Azizah Wan Ismail harus dilantik menjadi MB dan bagaimana peranan Sultan Selangor harus dihadkan dalam menyelesaikan krisis di Selangor ini tetapi malangnya pakar perlembagaan itu sendiri gagal untuk takrifkan terma nepotisme dan kronisme daripada konteks ilmu sains politik.

Pembangkang di Malaysia hanya mempraktikkan politik bikini. Bikini adalah pakaian dalam yang digunakan oleh wanita untuk menutupi bahagian sulit mereka dan pada masa sama mendedahkan bahagian tubuh badan yang lain yang boleh menimbulkan perasaan erotis dan ghairah. Lazimnya, wanita berbikini selalunya ditonjolkan sebagai simbol seks. Maka, bikini itu sendiri menjurus kepada satu imaginasi yang bersifat seksual dan memiliki kebebasan untuk mendedahkan tubuh badan tanpa apa-apa sekatan.

Politik bikini adalah satu pendekatan politik yang mencuba untuk menutupi persoalan penting yang barangkali sangat bermasalah (umpama bikini yang menutupi bahagian sulit si pemakai) dan pada masa sama menonjolkan kepada masyarakat hal yang boleh mencapai kejayaan daripada sebuah proses pendemokrasian (menonjolkan bahagian tubuh badan lain).

Begitu juga politik pembangkang yang seawal reformasi dahulu kelihatan amat bersemangat dan idealisme yang subur. Namun kini reformasinya entah hilang kemana tidak tahu sementara idealismenya pula sudah mati. Politik bikini pembangkang yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim sudah tidak relevan lagi apabila demokrasi dilacurkan dan nepotisme dihalalkan.

Malah, apa yang ditonjolkan oleh pembangkang ini tidak jauh bezanya dengan rahsia filem dokumentari The Blair Witch Project yang pada awalnya didakwa sebagai sebuah filem benar dan kemudiannya baru diketahui bahawa filem berkenaan hanyalah rakaman semata-mata. Segala gangguan di dalam hutan dilakukan krew filem, malah aspek promosi adalah pembohongan terbesar dalam filem itu apabila menyatakan rakaman dan kehilangan pelakon itu benar-benar berlaku.

Walaupun ia hanya sekadar filem, The Blair Witch Project meninggalkan kesan mendalam kepada penonton dan mencetuskan fenomena dikenali ‘sindrom kepercayaan sebenar’ sehingga menyebabkan ramai penonton mengunjungi lokasi kejadian. Justeru, The Blair Witch Project digelar misteri paling menipu dalam sejarah.

Begitulah juga dengan sesetengah individu yang pada awalnya menabur segala macam janji dan harapan kepada rakyat bahawasanya merekalah yang terbaik, terunggul dan tiada yang lebih layak selain diri mereka sendiri untuk membela nasib rakyat hinggalah suatu hari individu ini mempamerkan sendiri tahap mentaliti politik mereka kepada umum.

Dengan politik bikininya yang berusaha untuk meyakinkan rakyat dan kemudian menanam ‘sindrom kepercayaan sebenar’ dalam pemikiran rakyat maka individu ini menganggap bahawa tiada mana-mana kuasa kebal yang dapat menandingi mereka sedangkan individu ini terlupa bahawa masih ramai lagi yang sedang memerhatikan tingkah laku dan gerak geri mereka ini.

Maka tanggal 31 Ogos nanti kita bakal mewarnai negara ini dengan sambutan ke 57 ulang tahun kemerdekaan. Disaat pembangkang berebut-rebut kerusi MB Selangor, disaat politikus pembangkang mempersoal kewajaran istiadat penghormatan terhadap mangsa-mangsa nahas MH17, kita sebagai rakyat hanya akan dapat menjiwai roh merdeka apabila pentas politik bikini pembangkang ini dipulaukan.

Sesungguhnya pembangkang tidak tahu mengerti apa itu merdeka dan mereka juga nyata tidak menghargai nilai sebenar kemerdekaan yang kita miliki hari ini. Apa yang penting buat setiap politikus pembangkang adalah kuasa dipusatkan pada Wan Azizah Wan Ismail agar Anwar Ibrahim dan sekutu rapatnya DAP berdansa menikmati kekayaan negeri Selangor sementara PAS sekadar menjadi penonton setia mereka.

Hakikatnya, membebaskan diri segenap anak Malaysia daripada kesesatan politik pembangkang ini adalah pengertian merdeka yang sebenar. Kesesatan ini bukan sahaja menjahanamkan negara malah memberikan laluan kepada usaha untuk memesongkan nilai dan definisi kemerdekaan itu sendiri.

Sebaik politik bikini pembangkang lenyap, maka saat itu adalah merdeka yang sebenar buat Malaysia!

Salam Merdeka.

2 thoughts on “Pembangkang Hanya Peraktikan Politik ‘Bikini’

 • August 31, 2014 at 10:52 pm
  Permalink

  berlakunya perubahan senario politik negara di PRU12 dan PRU13 disebabkan olih kealpaan BN/UMNO terhadap masaalah hidup rakyat…pemimpin lebih mengutamakan kepentingan diri dan melaksanakan dasar yang menekan hidup rakyat…kenaikan kos hidup membebankan kewangan rakyat yang kurang berkemampuan…unsur-unsur salahlaku dalam urus tadbir kerajaan menambahkan lagi kekecewaan rakyat…keadaan ini mendorong bangkitnya perasaan marah pada kerajaan olih sebahagian golongan rakyat…justru itu mereka mencari parti alternatif yang bolih mengubah keadaan ini…PAS PKR dan DAP yang sebelum ini dianggap parti pembangkang yang tidak mampu melawan kekuatan BN/UMNO kembali bersatu atas nama Barisan Alternatif kemudian Pakatan Rakyat…kemampuan mereka mula terserlah di PRU12 dan PRU13 menjadikan BN/UMNO semakin bimbang dengan kebangkitan kuasa pembangkang yang mampu mencabar pengaruhnya…kejutan ini menjadikan pemimpin BN/UMNO mula sedar diri yang selama ini khayal dengan kemewahan hidup…suara rakyat kembali di dengari yang sebelum ini kurang diberi perhatian…jangan anggap rakyat tidak bersifat ‘nasionalis’ bila tidak menyokong kerajaan BN esp.UMNO…puncanya sikap kepimpinan kerajaan yang kurang peka pada masaalah semasa yang dihadapi sebahagian rakyat yang rasa dipinggirkan olih perbezaan taraf hidup…perlu diingat kuasa yang ada adalah dari sokongan rakyat…olih itu pemimpin jangan mengguna kuasa yang dimiliki ini untuk kepentingan diri dan memberi bebanan pada kehidupan rakyat…jangan anggap rakyat ‘petualang’ jika menentang pemimpin yang bersikap’curi tulang’.

  Reply
 • August 31, 2014 at 11:03 pm
  Permalink

  …jangan anggap rakyat ‘petualang’ jika menentang pemimpin yang bersikap ‘curi tulang’ yang berselindung di sebalik nama pejuangan agama bangsa dan negara…Bumi Pusaka Ini Milik Kita Tanah Tumpah Darahku Di Sini Kasih Berpaut Menjalin Cinta Kasih Abadi Negaraku Malaysia.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.