‘IGP Anjing BN’ Dan Celaka PDRM’ : Individu Biadap Akan Diambil Tindakan

Kuala Lumpur, 31 Ogos – Police Cyber Investigation Response Centre (PCIRC) akan mengambil tindakan dan menjalankan siasatan terhadap individu-individu yang mengeluarkan kenyataan menghina atau biadap terhadap PDRM melalui media sosial.

Menurut PCIRC dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sebentar tadi arahan penyiasatan itu diberikan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar melalui akaun twitternya sebentar tadi dengan dua akaun twitter telah didedahkan untuk siasatan lanjut.

Khalid melalui akaun twitternya pagi tadi mahu tindakan diambil atas pihak yang mengeluarkan kata-kata kesat dan biadap berikutan tindakan yang diambil polis terhadap Pasukan Peronda Sukarela (PPS) Pulau Pinang pagi tadi.

Dalam tweetnya, Khalid mengarahkan Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Persekutuan memulakan siasatan segera ke atas kes itu.

“PCIRC @PDRMsia sila ambil tindakan terhadap orang biadap ini yg menggelar IGP ‘Anjing BN'” katanya. Tweet tersebut dipercayai dibuat seorang bernama Nasrul Omar (@ennasrul) pada jam 12.50 tengahari tadi.

PCIRC merujuk kepada Police Cyber Investigation Response Centre atau Pusat Tindak Balas Siasatan Siber Polis yang ditubuhkan Mac tahun ini di bawah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil.

Walau bagaimanapun, ketika SuaraTV cuba menyemak kenyataan tersebut, akaun itu didapati telah ditutup oleh pemiliknya.

Khalid, yang akaun Twitternya @KBAB51, juga memetik satu lagi tweet yang dianggap menyakitkan hati di mana dia dibandingkan dengan komander Nazi Henrich Himmler.

Celaka Polis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pengguna Twitter menggunakan nama Viktor Wong (@wonghoicheng) menulis: “Bastardization of @PDRMsia. Thanks to the ruthless @KBAB51 Henrich Himmler of Malaysia.” (Celaka PDRM. Terima kasih kepada @KBAB51 yang kejam, Henrich Himmler Malaysia)

Khalid menjawab tweet tersebut dengan menulis: “PCIRC @PDRMsia, juga dikesan seorang lagi yang biadap ini untuk diambil tindakan.”

Pagi ini lebih kurang 250 anggota PPS ditangkap polis ketika sambutan Hari Merdeka peringkat negeri sedang dijalankan di George Town.

Mereka ditahan sepasukan polis jam 10.15 pagi sebaik sahaja mereka menyertai upacara rasmi perbarisan lalu, sebahagian daripada perarakan tahunan yang diadakan di Padang Kota Lama, dan dibawa ke balai polis berdekatan untuk disoal siasat.

Pada Jumaat, Khalid berkata polis akan menangkap anggota PPS sekiranya mereka meneruskan aktiviti kerana ia dilihat terpesong dari tujuan asal penubuhannya empat tahun lalu, iaitu berkhidmat kepada masyarakat.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata PPS bukan pertubuhan yang sah kerana ia tidak pernah didaftarkan di bawah Pendaftar Pertubuhan.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mempertahankan PPS, menegaskan ia tidak pernah tersasar dari objektif asal dan ia pertubuhan sah di bawah kerajaan negeri, sama seperti Jabatan Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Beliau juga mengatakan kerajaan negeri akan menyediakan pasukan peguam bagi membela anggota PPS sekiranya ditahan polis dan memberi bantuan kewangan kepada keluarga mereka selama mereka dalam tahanan.

 

Baca: Polis: Serah Diri Sebelum Kami Serbu Rumah

 

Baca: Video: Hampir 250 Anggota PPS Ditahan Polis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.