Pilu Dengar Jeritan Anak Sebelum Rentung

Miri – “Saya cuba masuk semula dalam rumah, tetapi dihalang orang ramai. Betapa luluh hati saya apabila terkenang jeritan anak memanggil sehingga suaranya tidak lagi kedengaran,” kata Siang Voon, bapa kepada Ellexustoltti, 9, yang rentung dalam kebakaran di rumah pekerja di Jalan Lutong berdekatan stesen minyak Shell, Kuala Baram, di sini, semalam.

 

Siang, 42, berkata, isterinya berusia 41 tahun dan tiga anak berusia lapan tahun hingga lapan bulan dapat menyelamatkan diri bersama 14 penghuni lain di rumah dua tingkat milik syarikat logistik di kawasan itu.

 

Dia berkata, ketika kejadian jam 12.30 tengah malam itu, dia terjaga daripada tidur apabila terhidu asap dan terkejut apabila mendapati rumah itu terbakar.

 

Menurutnya, dia yang menetap di tingkat dua kediaman mengarahkan keluarganya keluar dan dia turun ke tingkat bawah untuk mengejutkan penghuni lain.

 

“Isteri dan tiga anak sudah keluar, saya tidak sangka pula anak sulung masih tidur walaupun dikejutkan.

 

“Selepas mengejutkan penghuni lain, saya kembali ke tingkat atas untuk membawa anak keluar, bagaimanapun api sudah marak. Saya cuba meredah masuk, namun dihalang orang ramai kerana terlalu berisiko,” katanya ketika ditemui, semalam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.