MSN Kecewa Dengan Kekalahan Skuad Hoki

Edinburgh – Kekalahan skuad hoki lelaki negara kepada pasukan tidak ternama, Trinidad dan Tobago, pada Selasa mengecewakan kemarahan Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Seri Zolkples Embong.

Skuad hoki negara yang berada di ranking ke-13 dunia tewas 2-4 kepada pasukan ke-29 dunia, Trinidad dan Tobago, dalam perlawanan peringkat kumpulan.

“Saya boleh katakan pasukan hoki kita telah mencipta sejarah apabila tewas kepada pasukan yang sebelum ini kita tidak ketahui rankingnya.

“Kalau bercakap pasal Trinidad dan Tobago ini, mereka terkenal dengan pelari-pelari pecut mereka. Kekalahan semalam amat mengecewakan kita (MSN) dan seluruh rakyat Malaysia.

“Saya dapat maklum, banyak respon yang lahirkan kebimbangan mereka terhadap skuad hoki dalam menghadapi Sukan Asia nanti kerana keutamaan kita ialah untuk memenangi Sukan Asia bagi melayakkan diri secara automatik ke Sukan Olimpik di Rio de Janeiro,” katanya.

Zolkples berkata banyak perkara juga perlu diperhalusi dalam persediaan menghadapi temasya Sukan Asia di Incheon, Korea Selatan pada September depan.

Menurutnya beliau juga telah memaklumkan kepada Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah supaya langkah drastik diambil bagi mempersiap pasukan negara untuk menghadapi Sukan Asia.

“Saya melahirkan pendapat saya bahawa jika skuad hoki terus dengan apa yang ada sekarang, saya rasa kita akan dapat keputusan yang sama (di Sukan Asia).

“Tuanku juga sememangnya bimbang dengan prestasi skuad hoki kita di sini,” katanya.

Zolkples berkata selepas berakhirnya Sukan Komanwel Glasgow, MSN akan mengadakan perbincangan dengan MHC bagi mencari jalan untuk meningkatkan prestasi skuad negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.