Gara-Gara Gambar Instagram Dengan Pakaian Dalam, Pembimbing Sorak Kelab bola Sepak Ini Dipecat

Bagi wanita bernama Bailey Davis, menari di padang dan sorak sorak untuk kelab bola sepak Amerika New Orleans Saints, adalah impian dan mimpi.

Tidak hairanlah dia begitu teruja apabila tiga tahun lalu memasuki sebuah pasukan kelab sorak yang berpangkalan di New Orleans, Louisiana.

Tetapi impian ini hancur ketika dia dipecat oleh New Orleans Saints kerana gambar yang dimuat naik ke akaun Instagram bahawa kelab itu dianggap ‘tidak sesuai’.

Kekecewaannya dapat difahami kerana ibu Davis bekerja sebagai koreografer di kelab dan penyorak adalah sebahagian dari kehidupan keluarganya sejak kecil.

Semua ahli keluarganya adalah penyokong New Orleans Saints dan mereka menempuh perjalanan 240 km dari Ellisville, Mississippi, untuk menonton dan menyokong kelab itu.

Bailey Davis, 22, bekerja sebagai pemandu sorak untuk New Orleans selama tiga musim sehingga pemecatannya pada 23 Januari.

Gambar yang menjadi punca pemecatannya adalah gambar di Instagram yang memperlihatkan dirinya memakai ‘pakaian dalam ketat’, yang dikatakan ‘melanggar peraturan kelab’.

“Surat ini memaklumkan kepada anda bahawa kontrak dengan New Orleans Louisiana Saints berakhir pada hari ini … disebabkan oleh kegagalan anda mematuhi aturan dan peraturan kelab,” demikian bunyi surat pemecatannya.

Aturan dan peraturan yang dimaksudkan merujuk pada dasar yang berlaku bagi pemain dan sorak untuk tidak memuat naik gambar-gambar separuh bogel di media sosial.

Buku panduan organisasi bola sepak Amerika, NFL, berkata gambar bogel dan separa bogel adalah dilarang sama sekali dan boleh menyebabkan pemecatan.

Namun ternyata aturan ini tak berlaku bagi pemain dan hanya ditujukan kepada pemandu sorak.

Selepas dipecat, Davis menyewa seorang peguam dan menggugat New Orleans Saints dengan dalih diskriminasi. Peguam Davis, Sara Blackwell, berkata peraturan itu tidak adil mensasarkan wanita.

Blackwell mengatakan pembimbingnya benar-benar atlet dan menerapkan peraturan yang hanya digunakan untuk pembimbing sorak, ini adalah diskriminasi jantina.

Dia menambah bahawa jika pemain boleh memuat naik gambar mereka dengan seluar dalam di  media sosial, pembimbing pasukan sorak juga harus dibenarkan.

Satu lagi bantahan oleh Davis berkaitan dengan peraturan hubungan antara pemain dan pembimbing sorak.

Kakitangan sumber manusia kelab itu berkata sebab lain  pemecatan Davis adalah kerana dia menghadiri sebuah parti yang hanya ditujukan kepada para pemain.

Davis menafikan tuduhan ini, tetapi khabar angin kehadirannya pada pemain parti tidak berkurang.

Terdapat beberapa peraturan lain yang ketat, seperti pembimbing sorak harus menyekat pemain yang menghubungi atau menyertai akaun ahli pasukan cheerleading di media sosial.

E-mel BBC pada Januari 2018 menyebutkan akaun media sosial cheerleader untuk dikunci atau private.

Davis berkata dalam media sosial, nama keluarga ahli pasukan sorak mesti dihilangkan daripada ditelusuri oleh pemain. Sebaliknya, pasukan sorak dilarang daripada mengikuti akaun pemain atau jurulatih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.