Jabatan Kastam Berdepan Cabaran Sekat Khabar Angin Tidak Masuk Akal Tentang GST

PETALING JAYA – Khabar angin menyatakan bahawa mas kahwin atau wang hantaran adalah tertakluk kepada Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

 

Cakap-cakap seperti itu menyebabkan Jabatan Kastam perlu berdepan masa yang sukar kerana mereka perlu memberi penjelasan bahawa ia hanyalah spekulasi semata-mata.

 

“Terdapat banyak cakap-cakap tidak masuk akal tentang GST. Ia adalah satu cabaran untuk kami membetulkan maklumat yang salah kerana ramai orang akan berkongsi mengenainya tanpa memeriksa fakta terlebih dahulu.

 

“Apabila khabar angin itu menjadi viral, kita akan menanganinya tetapi kita tidak boleh memberitahunya kepada setiap seorang,” kata Timbalan Pengarah Jabatan Kastam Tan Sim Kiat dalam satu temu bual.

 

Persoalan mengenai mas kahwin dan wang hantaran adalah sebahagian daripada soalan yang ditujukan kepadanya semasa forum.

 

“Sudah tentu ia tidak benar!” katanya.

 

Sesetengah wanita juga kecewa apabila mereka berfikir bahawa harga tuala wanita akan naik.

 

Tan memberi jaminan bahawa harganya sepatutnya tidak berbeza daripada harga semasa.

 

“Jenama seperti Kotex sudah mempunyai cukai jualan 10 peratus pada tanda harga. Orang ramai sudah dikenakan cukai ini sekarang tetapi mereka tidak menyedarinya.”

 

Satu lagi salah faham yang menyebabkan beliau ‘sakit kepala’ adalah cakap-cakap bahawa pelanggan bank akan dikenakan cukai enam peratus daripada jumlah wang yang dikeluarkan dari mesin ATM.

 

“Anda hanya dikenakan GST terhadap bayaran MEPS antara bank sebanyak RM1, yang berjumlah enam sen.”

 

Sesetengah orang juga menyangka bahawa perbelanjaan pengebumian tertakluk kepada GST.

 

Perbelanjaan pengebumian adalah berkadar sifar, kata Tan. – Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.